Hirdetés

Medencecsont-átültetést végeztek olasz ortopédsebészek titánból készült protézissel

Medencecsont-átültetést végeztek egy 18 éves olasz fiatalemberen, a műtéthez - világelsőként - titánból készült medencecsontot használtak fel a torinói Ortopéd Sebészeti Központ (CTO) orvosai.

csontdaganat, osteochondroma, medencecsont-átültetés |

MTI Hírek12

A fiatalember inoperábilis oszteoszarkómában - agresszív, gyorsnövésű csontdaganatban - szenvedett, és már egy éve számos alkalommal kapott kemoterápiát, ám gyorsan romló állapota radikálisabb beavatkozást igényelt.

Az olasz szakemberek nem donort használtak, hanem egy amerikai vállalattal készítették el a műtéthez felhasznált, titánból készült medencecsontot. Ezt tantállal borítottak be, amelyet jól tűr az emberi szervezet - közölte szerdán a kórház.

Az átültetést kedden végezték el, a műtét több mint 11 órán át tartott. A sebészek eltávolították a jobb medencecsont felét, benne azt a részt, amelyet az oszteoszarkóma megtámadott, és behelyezték a titánprotézist.

A beavatkozás a klinika közleménye szerint "csodálatos végeredményt" hozott. A fiatalembert, aki már ébren van és önállóan lélegzik, az intenzív osztályon kezelik.

csontdaganat, osteochondroma, medencecsont-átültetés

2015-02-25 21:32:15

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop