ÚJ

A kutyanyál okozta fertőzés miatt amputálni kellett a gazdit

A kutyája nyála okozta ritka fertőzés miatt amputálni kellett egy amerikai férfi mindkét lábát és kezét.


A sebellátásról

A vérzés tisztítja a sebeket, így a kis mennyiségű vérzés nem gond. A legtöbb kis vágás vagy horzsolás okozta vérzés hamar eláll, de ezt elősegíthetjük enyhe nyomással, amihez gézt használjunk.


Állatharapás, marás

Az állati harapás, marás gyakori. A seben keresztül kórokozók juthatnak a szervezetbe és számos betegséget okozhatnak.


A házi sebellátásról

Áttekintjük a nyílt sérülések esetén szükséges, illetve megengedett első otthoni ellátással kapcsolatos tudnivalókat.


Gyilkos növény segíthet a sebgyógyulásban

A húsevő harmatfű (Drosera-nemzetség) fajai egy amerikai kutatás szerint némi ravaszsággal a jövőben számos orvosi eljárás során segíthetnek az emberen.


A helyes sebkezelés

Könnyen szerezhetünk kisebb sebeket, horzsolásokat, elég, ha rosszul lép le az ember a járdaszegélyről, vagy ügyetlenül bánik a konyhai eszközökkel. Alapszabály, hogy a megfelelő sebellátással lehet a legjobban megelőzni a csúnya hegesedés kialakulását.


Sebgyógyító gyulladás

A sportolás közben bekövetkező sérülések után megdagad az izomzat, gyakori a sebgyulladás, amelyet eddig különböző módokon - borogatással, gyógyszerekkel - igyekeztek visszaszorítani. Állatkísérletek új eredményei azt jelzik, hogy az ellenőrzött mértékű, helyi gyulladás kifejezetten gyorsítja a sebgyógyulás folyamatát - írják amerikai kutatók a FASEB Journal legújabb számában.


Új eszköz a sebfertőzés előrejelzésére

Csökkenthető a műtét után sebfertőzés egy új mérőeszközzel, írják brit kutatók a British Journal of Surgery című szaklapban. Az eszköz segítségével már a műtétet követő 12. órában megállapítható a seb fertőződésének valószínűsége. Az eredmények segíthetnek abban, hogy az orvosok minél hamarabb beavatkozhassanak a fertőzés elkerülésének érdekében.


Sebgyógyítás elektromossággal

(MTI-Press) - Ha egy seb környezetében megváltoztatják az elektromos ionokkal teli mezőt, azzal segíthetik a seb hegedését, gyógyulását - mutatták ki a skóciai Aberdeen egyetemének tudósai, a Nature című tudományos magazin közlése szerint.


Vérzéscsillapítás a harctéren

A QuikClot nevű anyagot az amerikai hadsereg fejlesztette ki, hogy a háborúban megsérült és elvérzett katonák számát csökkentsék. A katonák 85 százaléka a sebesülés utáni egy órán belül veszti életét. A vérzés csillapítása 20 százalékukat megmenthetné.


1 |

Web Design & Development Prowebshop