Állat és ember okozta harapott sebek és ellátásuk

A balesetsebész tapasztalatainak közreadása kapcsán ezúttal egy "fogas" kérdéssel foglalkozunk. A harapott sérülés - legyen az állati vagy emberi eredetű - mindig fertőzöttnek tekintendő, nagyobb a szövődmény veszélye és speciális ellátást igényel.

sebészet, harapás, marás, veszettség | Gyógy-ír   Kisalföld | Boross, Gy.

Az állati harapás körülményei mindannyiunk számára ismertek, amikor a kutya, macska vagy egyéb állat megmarja áldozatát. Ezzel szemben az emberi eredetű sérülésnek - a közönséges harapás mellett - ismeretes egy különleges, leginkább veszélyes fajtája. Ez olyankor keletkezik, amikor nézeteltérés és verekedés kapcsán az öklét lendítő fél kezét a szembenálló foga sérti. Az esetek 99 százalékában a fog érinti a kézközép-ujjperc közti ízületet, komoly ízületi gyulladást okozva.

Minden harapásos sérültnél elvégezzük a seb tisztítását, szükség esetén kimetszését, tetanusz elleni védőoltást adunk, majd - a fertőzésveszély miatt a sérülést nyitva kezeljük, esetleg olyan öltéseket helyezünk be, melyeket csak 1-2 nap múlva csomózunk meg, akkor zárva a sebet. A fent említett vagy egyéb testrészeken elszenvedett ízületi károsodásokat speciálisan kezeljük, az általános teendőkön túl antibiotikumos öblítést alkalmazva, gipsszel történő nyugalomba helyezés mellett.

Ha a harapott seb begyullad, sürgős ellátás szükséges, alaposan fel kell nyitni a folyamat tovaterjedésének megelőzése érdekében. Ha a harapás veszett állattól származik, a betegséget a sérült is megkaphatja, ezért minden állati eredetű harapott sérülés esetén a sebellátás után késedelem nélkül jelentkezni kell az ÁNTSZ Győr, Batthyány téri városi kirendeltségén, ahol tájékoztatást adnak és elvégzik a szükséges teendőket.

Hogy megelőzzük a fent taglalt sérüléseket, tőlünk telhetően igyekezzünk kerülni a harapásveszélyes helyzeteket, ne kerüljünk konfliktusba állattal és embertársainkkal!

| sebészet, harapás, marás, veszettség
2002-07-18 12:51:02
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop