Sebészek a fronton

A polgárháború óta a legtöbb haláleset az elvérzés miatt következik be, ezért a Pentagon számos újítást vezetett be az iraki háborúban.

front, háború, sebészet, Irak, Pentagon, elvérzés | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Dobos, L.
A sebesültek között sok irakit is kezelnek – a genfi konvenció és a NATO alapelvei szerint a sérülés és a betegség dönti el a beavatkozás sürgősségét, nem az egyenruha – mondja dr. Donald Jenkins orvos-alezredes.

A felszerelések között megtaláljuk a filléres szorítókötést ugyanúgy, mint a belső vérzések elleni legmodernebb intravénás gyógyszereket. A legfőbb újítás azonban az, hogy kis, mozgékony sebész-teameket alkalmaznak, akik a frontvonalon elvégzik az elsősegélyt, hogy a komolyabb sebészi beavatkozásokra már napokkal később, Európában is sor kerülhessen.

Az egyik ilyen gyors beavatkozást lehetővé tevő szer a QuikClot. Ásványi zeolitból készült, és vény nélkül kapható. Kinézetre olyan, mint a macskaalom, de ha a sebre szórják, felszívja a vér víztartalmát, és így a szervezet saját véralvadást elősegítő faktorait koncentrálja. Ebből 50 ezer adaggal szerelték fel a hadsereget.

Egy másik módszer a vérzés csillapítására a fedőkötés. A Vöröskereszt által kifejlesztett kötszer két proteinnel, fibrinnel és thrombinnal van átitatva, ezek meggyorsítják a véralvadást.

A mozgó elsősegély-teamek célja az, hogy sebészileg minimális beavatkozással és a vérzés azonnali csillapításával a sérült olyan állapotba legyen hozható, hogy kibírja az utat a kórházig, ahol el lehet végezni a szükséges műtétet.

| front, háború, sebészet, Irak, Pentagon, elvérzés
2005-06-10 10:23:46
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop