Hirdetés

Új eszköz a sebfertőzés előrejelzésére

Csökkenthető a műtét után sebfertőzés egy új mérőeszközzel, írják brit kutatók a British Journal of Surgery című szaklapban. Az eszköz segítségével már a műtétet követő 12. órában megállapítható a seb fertőződésének valószínűsége. Az eredmények segíthetnek abban, hogy az orvosok minél hamarabb beavatkozhassanak a fertőzés elkerülésének érdekében.

sebfertőzés |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.

A nagyobb műtétek után lábadozóknál a műtéti sebfertőzés (ideértve az MRSA, azaz a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus okozta fertőzéseket is) súlyos probléma. A sebek bakteriális fertőzésének elkerülésére igen szigorú higiénés szabályok vannak életben mind a műtőben, mind a kórtermekben. Mégis vannak olyan betegek, akinél az átlagosnál nagyobb a fertőzés kockázata.

A fertőzésnek az az oka, hogy a sebhez nem jut el elég oxigéndús vér. Ez nemcsak a sebgyógyulás folyamatát lassítja le, amitől több idő van a fertőzés kialakulására, hanem az oxigénhiány gátolja az immunrendszert a kórokozókkal való küzdelemben.

Az új eszköz igen egyszerű elven működik. Az oxigént szállító vörösvértestek élénkvörös színűek, míg az oxigénben szegények lilásak. Az eszköz infravörös fényt bocsát a seb körüli bőrre, és a visszavert jel a vörösvértestek színének megfelelően eltérő.

A vizsgálat során 59 hasi műtéten átesett beteget teszteltek 12, 24 és 48 órával a beavatkozás után, majd egy héttel később a fertőzés jeleire. Összesen 17 esetben lépett fel sebfertőzés, és a vizsgálat megerősítette, hogy náluk a seb körüli szövetekben jelentősen alacsonyabb volt az oxigénszint.

Az eszköz előnye, hogy még a kötést sem kell eltávolítani ahhoz, hogy meg tudják vizsgálni a sebet, tehát a vizsgálat abszolút nem invazív.

Ha már a műtétet követő 12. órában meg lehet mondani, melyek azok a betegek, akik a fertőzés szempontjából a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve, lehetővé teszi a fertőzés megakadályozását, mondják a szakemberek.

BBC News
sebfertőzés

2006-11-22 04:03:14

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop