Legutóbbi cikkek

Állatharapás, marás

Az állati harapás, marás gyakori. A seben keresztül kórokozók juthatnak a szervezetbe és számos betegséget okozhatnak.


A helyes sebkezelés

Könnyen szerezhetünk kisebb sebeket, horzsolásokat, elég, ha rosszul lép le az ember a járdaszegélyről, vagy ügyetlenül bánik a konyhai eszközökkel. Alapszabály, hogy a megfelelő sebellátással lehet a legjobban megelőzni a csúnya hegesedés kialakulását.


A sebellátásról

A vérzés tisztítja a sebeket, így a kis mennyiségű vérzés nem gond. A legtöbb kis vágás vagy horzsolás okozta vérzés hamar eláll, de ezt elősegíthetjük enyhe nyomással, amihez gézt használjunk.


A házi sebellátásról

Áttekintjük a nyílt sérülések esetén szükséges, illetve megengedett első otthoni ellátással kapcsolatos tudnivalókat.


Új eszköz a sebfertőzés előrejelzésére

Csökkenthető a műtét után sebfertőzés egy új mérőeszközzel, írják brit kutatók a British Journal of Surgery című szaklapban. Az eszköz segítségével már a műtétet követő 12. órában megállapítható a seb fertőződésének valószínűsége. Az eredmények segíthetnek abban, hogy az orvosok minél hamarabb beavatkozhassanak a fertőzés elkerülésének érdekében.


Vérzéscsillapítás a harctéren

A QuikClot nevű anyagot az amerikai hadsereg fejlesztette ki, hogy a háborúban megsérült és elvérzett katonák számát csökkentsék. A katonák 85 százaléka a sebesülés utáni egy órán belül veszti életét. A vérzés csillapítása 20 százalékukat megmenthetné.


Sebészek a fronton

A polgárháború óta a legtöbb haláleset az elvérzés miatt következik be, ezért a Pentagon számos újítást vezetett be az iraki háborúban.


Állat és ember okozta harapott sebek és ellátásuk

A balesetsebész tapasztalatainak közreadása kapcsán ezúttal egy "fogas" kérdéssel foglalkozunk. A harapott sérülés - legyen az állati vagy emberi eredetű - mindig fertőzöttnek tekintendő, nagyobb a szövődmény veszélye és speciális ellátást igényel.


Web Design & Development Prowebshop