ÚJ

A kollagénbetegségekről

A kollagénbetegségek elnevezésű kórképek csoportjába olyan rendszerbetegségek tartoznak, melyekben a bőr kötőszövetének egyes elemei, mint erek, rostok, alapállomány, egyéb sejtek, különböző mértékben vesznek részt.


Lúdtalp vagy bokasüllyedés?

Lábunkat mind a filogenetikai fejlődés, mind a növekedés során a két lábra állás fokozott megterhelésnek, állandó erőbehatásoknak tette, illetve teszi ki. Csontvázrendszerünk, a csontok, szalagok, izmok és ízületek által fiziológiás körülmények között kialakított boltozatok egyensúlya több ok miatt sérülhet. Sokszor hozzák kétségbeesett szülők 1-2 hete járó gyermeküket orvoshoz, hogy furcsán járnak.


A biztosítási baleset tényének megállapítása

Mi számít biztosítási balesetnek?


A rugalmas hát titka

Időnként senkinek sem ártana, ha egy kicsit elkényeztetné gerincét; sokkal jobban megérdemli, mint hinnénk. A felnőtt lakosság legalább felének vannak kisebb-nagyobb gerincpanaszai. Mielőtt még komolyabbá vagy elviselhetetlenebbé válna, próbáljuk meg az alábbi egyszerű trükkökkel rugalmasságát megőrizni és ápolni.


A gerinces ember

A háttal mint testtájékkal kapcsolatos problémák hátterében igen sokszor szó szerint "meghúzódik" valami. Ez természetesen minden szinten értendő, mert ha figyelemmel kísérjük életünk eseményeinek alakulását és az ahhoz fűződő lelki és szellemi viszonyunkat, akkor észrevehetjük, hogy azok változása testi mivoltunkra is kihat.


Tartásjavítás

A hetvenes évek végén már nálunk is kaphatóak voltak a "kis szarvakkal" ellátott óriási gumilabdák, amelyek a mai tornalabda elődei voltak. A korábbi játékszer azóta továbbfejlődött. A sokoldalúbb felhasználhatóság miatt a gyógyászati segédeszközt gyártók kifejlesztették a kapaszkodók nélküli változatot többféle méretben.


A csípő kopása esetén

A csípő kopása gyakran ismeretlen okból alakul ki, ilyenkor általában kétoldali a betegség.


A bokaízület artroszkópiája

A PAMK baleseti sebészeti osztályán hét éve végezzük a bokaízületi sérülések, megbetegedések bizonyos típusainak artroszkópos ellátását. Ezeket a műtéteket a térdízületben elvégzett kellő számú csőtükrözés után, megfelelő jártasság elsajátítását követően kezdtük el rutinszerűen alkalmazni. Ennek oka a bokaízület nehezebb vizsgálhatósága. Anatómiai felépítése speciális, illetve aránylag kevesebb olyan sérüléstípus létezik, amelynél végleges ellátást tudunk biztosítani.


Hogyan bontsunk pezsgőt balesetmentesen?

Kinyitása előtt a pezsgőspalackot még véletlenül se rázzuk fel. Például felbontás előtt ne lóbáljuk kezünkben, ami akaratunk ellenére is előfordulhat, ha a konyhából a szobába haladva testünk mellett természetesen visszük. Ha nem rázzuk fel, nagy eséllyel elkerülhetjük azt, hogy a drótkosár eltávolítását követően a dugót váratlanul kilője.A nyitást megelőzően az üveg alapját fix alapra helyezzük (ez lehet akár a combunk is), ahol jól megtámaszkodhat. Kissé döntsük meg, s győződjünk meg arról, hogy ha mégis kilövődne, sem embert, sem törékeny tárgyat (például csillárt) nem találunk el vele. Ezután a fedőfóliát, majd a drótkosarat távolítsuk el. A dugót óvatosan forgassuk kifelé úgy, hogy közben hüvelykujjunkat állandóan szorítsuk hozzá. Ezzel a dugót az illemszabálynak megfelelően, hang nélkül húzhatjuk ki a palackból. A legfontosabb tehát: nyitás közben a dugót soha ne tartsuk se magunk, se társaink felé, s figyeljünk arra is, hogy kilövése esetén törékeny tárgyat ne találhassunk el!


Az ünnep veszélyei a fül-orr-gégész szemszögéből

A karácsonyi és újévi ünnepekre mindnyájan testben és lélekben együtt készülünk. Az ünnepi készülődés és ünneplés közben azonban ne feledkezzünk el néhány fontos, esetleg veszélyes dologról sem. Óvjuk saját és embertársaink egészségét. Kérem, fogadják meg ezt a néhány jó tanácsot, hogy a békés, boldog ünneplés ne a kórházi osztályon érjen véget.


60 | | | | | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop