ÚJ

Amit a csontsűrűségmérésről tudni kell

A csontritkulás biztos diagnózisának felállításában a csontsűrűségmérés (osteodenzitometria) központi helyet foglal el. A csonttömeg mérésére alkalmas módszerek fejlődésének következtében ma már a betegség korai szakában felismerhető, a folyamat előrehaladása és a kezelés hatékonysága követhető.


A csontritkulás kezelése

Sajnos, ma még nem ismerünk olyan módszert, amivel az elvesztett csontjainkat újra lehetne "növeszteni". Ezért aztán tudatosítani kell mindenkiben a megelőzés fontosságát, amit már gyermek- és ifjúkorban el kell kezdeni, hiszen ekkor építjük fel csontjainkat, s elsősorban ekkor tudunk tenni arról, hogy azok minél erősebbek legyenek.


A csontritkulás gyakoriságáról

Napjaink orvostudományának egyik előtérben álló kérdése a csontritkulás. Míg egy-két évtizede az orvosi szakkönyvek alig néhány sort szenteltek e témának, mára külön tudományággá vált. Számos, a csontokkal foglalkozó folyóirat jelenik meg világszerte, s több tudományos társaság alakult, melyek rendszeres kongresszusokat szerveznek.


Mindennapi mozdulataink

A gerinc az emberi szervezet fő központja, jelentősége ismert. A magyar nyelvhasználatban a szilárd erkölcsi magatartással bíró embert úgy is jellemezzük, hogy gerinces. Ha valakit meggyőzünk valamiről, azt szoktuk mondani rá, hogy beadta a derekát. A makacs ember jellemzésére a nyakas kifejezést szoktuk használni. Ezek a szóhasználatok is arra utalnak, hogy a gerincnek elsősorban támasztó szerepe van az emberi szervezetben.


A gyógytorna, mint mozgásterápia jótékony hatásai a szervezetre

Ha testileg rugalmasak, frissek vagyunk, akkor van elég energiánk a napi teendőinket elvégezni és még élvezettel is tesszük azt. A vitalitást, fiatalosságot sokkal tovább megőrzik a fizikailag aktív egyének.


A gyógytorna mint mozgásterápia

A "gyógytornász" annyit jelent: mozgásterápiával foglalkozó szakember. A mozgásterápia azt jelenti, hogy mozgással, mozgatással történik a kezelés, a gyógyítás.


Balesetek télen

Bizony fázik ám nagyon Mici Mackó is a hideg, fagyos, téli napokban. Ha az utak jegesek, ugrásszerűen megnő a balesetek száma. Gyakran előfordul az utcán, hogy esnek-kelnek embertársaink. Ilyenkor az első ijedség után megpróbálunk segíteni, több-kevesebb sikerrel, majd elgondolkodunk, hogyan is illett volna a mentő megérkezéséig elsősegélyben részesítenünk szerencsétlenül járt társunkat. Ezért hasznos lehet, ha néhány ismeretünket felelevenítjük, melyet magunk is megtehetünk a szakszerű orvosi ellátás megkezdésig.


Különleges galvánkezelések

Bourgignon-féle kezelés - migrén és supraorbitális idegzsábaesetén alkalmazható eljárás. A beteg fekvő helyzetben van, lehunyt szemhéja fölé, nedves vattára, ovális aktív (anód), tarkójára vagy nyakára 100-150 négyzet centiméteres inaktív (katód) elektróda kerül. A katódból kilépő vezetési elektronok a nagyobb ellen állású megkerülve jutnak el a szem feletti elhelyezett anódhoz, ezt pericerebrális kezelési módnak nevezzük. Ha a beteg nem bírja a szeme fölött, akkor a homlokra is helyezhetjük az elektródákat. A kezelésideje 3-5 perc.


Hogy az ünnepi öröm ne üröm legyen

Ünnepek alatt gyermekeink fokozott lelki állapota számos veszély forrása lehet. Néhány gyakori, de kellő gondossággal legtöbbször elkerülhető "balesetre" szeretném felhívni a figyelmet.


A kéz csonkolódásáról

(Lábujjak esetén csupán az öregujj visszavarrását szükséges megkísérelni, mert ennek az ujjnak van nagy szerepe a járásban, a többi ujjnál nem végzünk replantációt.)


| 61 | |

Web Design & Development Prowebshop