ÚJ

A háti és ágyéki gerinc sérülései

A mellkas, aminek a csontos vázát a gerinc mellett a bordák és a szegycsont alkotja, viszonylag kevés mozgást enged meg, így a háti szakasz a gerinc legkevésbé mozgékony része. E miatt a ketrecszerű váz miatt a gerinc viszonylag jól védett, általában csak direkt sérülések során sérül. Többnyire magasból a gerincre eső tárgyak, közlekedési baleset során a mellkas összenyomása vezet a háti gerinc sérüléséhez, újabban, szerencsére még csak külföldön, a lőtt sérülések között emelkedett a gerincsérülések száma.


Mit tehetünk még, hogy elkerüljük a csontritkulásból eredő töréseket?

Csontritkulás esetén a legenyhébb ütődés vagy rázkódás is csonttörést okozhat. Végig kell gondolni, hogyan lehet alakítani a mindennapi tevékenységet, biztonságosabbá tenni az otthoni környezetet, ismerni a házon kívül fennálló veszélyeket ahhoz, hogy csökkentsük a balesetek lehetőségét. Az otthoni világítótesteket úgy célszerű felszerelni, hogy az előterek, lépcsőházak és bejáratok jó megvilágítást kapjanak. A villanykapcsolókat könnyen elérhető helyre szereltettük fel. A lépcsők mindkét oldalán felszerelt korlátokkal biztosítsuk a kapaszkodást és az egyensúly megtartását.


Csontritkulás jelentősége a baleseti sebészetben

A csontszövet öregedése a víztartalom csökkenésében, az alkotó kollagénfehérjék összetételének változásában, a csontépítő sejtek tevékenységének lassulásában és a csont tömegének csökkenésében nyilvánul meg. A baleseti sebész számára ezen csontok csökkent rugalmassága, fokozott töréshajlama fontos.


A csontritkulás tünetei

Osteoporosis - csontritkulás, egy olyan anyagcsere-csontbetegség, mely során a csontszövet mennyisége megfogy, de a megmaradó csontszövet - a szokványos módszerekkel vizsgálva - normális.


Az osteoporosis megelőzése

Tudjuk, hogy a csontritkulás az elmúlt évtizedek során világszerte népbetegséggé vált, a szakértők szerint leküzdése a XXI. század legfontosabb egészségügyi feladatai közé tartozik majd.


Csontritkulás: a diagnosztika lehetőségei

A csontritkulás olyan betegség, amelynek megelőzésére, illetve romlásának megállítására több lehetőség létezik. Ezért fontos a korai felismerés és a hatékony kezelés időbeni bevezetése. A csontritkulás kialakulását egészséges egyénekben két tényező befolyásolja.


Csontritkulásra hajlamosító tényezők

A csonttömeget, annak minőségét, valamint a csontszövet anyagcseréjét körülbelül 60-70 százalékban genetikai faktorok határozzák meg. Különösen az elmúlt öt évben került az érdeklődés középpontjába ezek kutatása. Jelenleg már több olyan gén ismeretes, amelyek kisebb-nagyobb mértékben meghatározzák a csontanyagcserét.


Rheumatoid arthritis vagy arthrosis?

A betegek gyakran keresik fel a reumatológiai vagy ortopédiai szakrendeléseket, hogy "doktor úr, ez az ízületem reumás". Szerencsére nem annyira sok az orvosi értelemben vett reumás beteg, mint azt a hétköznapokban sokan az egyes ízületek fájdalmára általában használják.


A kollagénbetegségekről

A kollagénbetegségek elnevezésű kórképek csoportjába olyan rendszerbetegségek tartoznak, melyekben a bőr kötőszövetének egyes elemei, mint erek, rostok, alapállomány, egyéb sejtek, különböző mértékben vesznek részt.


Lúdtalp vagy bokasüllyedés?

Lábunkat mind a filogenetikai fejlődés, mind a növekedés során a két lábra állás fokozott megterhelésnek, állandó erőbehatásoknak tette, illetve teszi ki. Csontvázrendszerünk, a csontok, szalagok, izmok és ízületek által fiziológiás körülmények között kialakított boltozatok egyensúlya több ok miatt sérülhet. Sokszor hozzák kétségbeesett szülők 1-2 hete járó gyermeküket orvoshoz, hogy furcsán járnak.


| 61 | | | |

Web Design & Development Prowebshop