ÚJ

Hogy az ünnepi öröm ne üröm legyen

Ünnepek alatt gyermekeink fokozott lelki állapota számos veszély forrása lehet. Néhány gyakori, de kellő gondossággal legtöbbször elkerülhető "balesetre" szeretném felhívni a figyelmet.


A kéz csonkolódásáról

(Lábujjak esetén csupán az öregujj visszavarrását szükséges megkísérelni, mert ennek az ujjnak van nagy szerepe a járásban, a többi ujjnál nem végzünk replantációt.)


Egyik legsúlyosabb sérülésről

A sérülések egyik legsúlyosabb formája egy végtag vagy annak egy részének elvesztése. Ezt hívjuk amputációnak. A XX. század közepéig az elszenvedett amputáció egyszer s mindenkorra a végtag elvesztését jelentette. Az orvostudomány és az orvosi technika fejlődésével lehetővé vált elveszett végtagok, illetve végtagrészek megmentése. Ezt hívja a szakma replantációnak, magyarul visszaültetésnek, vagy ahogy a köznyelv mondja, visszavarrásnak. Egy-két évtizede még nagyszenzációt jelentett, ha az ember egy-egy végtag vagy végtagrész visszaültetéséről szerzett tudomást. Hála a tudomány és technikafejlődésének, manapság már a kéz- és mikrosebészet munkájának részét jelenti a replantáció.


Néhány sorban a "fehér hónapok" veszélyeiről

Megjött a tél, lehullott és elolvadt már az első hó, a fagy is beköszöntött. A baleseti ambulancia forgalma ebben az időszakban mindig kiugróan magas, hiszen - akár gyalog vagy járművel közlekedünk- reflexeink, érzékszerveink még a "csúszásmentes" útviszonyokhoz szoktak. Foglaljuk össze röviden az ilyenkor jellemző sérüléstípusokat, ezzel is hozzájárulva megelőzésükhöz!


Gördüljünk-e a korral?

A görkorcsolya, a gördeszka mindig kedvenc játékszere volt és lesz is a fiatalabb korosztálynak, gyermekeinknek. A rájuk leselkedő balesetveszély az egyre modernebb, gyorsabb és "szuperebb" gurulóalkalmatosságok megjelenésével ugrásszerűen megnőtt, ezért nem árt, ha átgondoljuk - mire vezethet az esztelen száguldás, mit tegyünk a megelőzés érdekében.


A fizioterápás kezelésekről

A fizioterápia a természet energiáit használja gyógyításra -, történetéről, a kezelések során bevitt energia szerinti felosztásáról - elektro-, foto-, hidro-, mechano-, balneo-, klímaterápia, inhalációs kezelés, a diéta ma már külön tudományág.


Amit a combnyaktörésről tudni kell

A köznyelvben használt "combnyaktörés" kifejezés valójában többféle sérüléstípust takar. Helyesen csípőtáji törésekről beszélünk, ide tartoznak a combcsont tomporának magasságában keletkező - szaknyelven pertrochanter - törések és a tompor, valamint a combfej közötti rész - a combnyak - különböző törései. Combnyaktörés gyanúja esetén a sérültet azonnal kórházba kell szállítani.


A lovaglás, mint terápiás tényező

Egy-egy foglalkozás nagyjából a következők szerint zajlik:


Hogyan előzzük meg az iskolai baleseteket?

Szeptemberben a z eleven, a vakáció lendületével érkező nebulók legtöbbször nem is sejtik, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk, - meggondolatlanságuk esetén - a tanintézet falai között. A teljesség igénye nélkül vegyük sorra a leggyakoribb "iskolai" baleseteket.


Állat és ember okozta harapott sebek és ellátásuk

A balesetsebész tapasztalatainak közreadása kapcsán ezúttal egy "fogas" kérdéssel foglalkozunk. A harapott sérülés - legyen az állati vagy emberi eredetű - mindig fertőzöttnek tekintendő, nagyobb a szövődmény veszélye és speciális ellátást igényel.


| | 62 |

Web Design & Development Prowebshop