ÚJ

A téli balesetekről általában

Amikor beköszönt a tél, leesik a hó, a megváltozott időjárás, illetve a rossz útviszonyok miatt gyakoriak a szezonális balesetek, melyeket két nagy csoportba sorolhatunk. Az egyik csoportba a szabadidő eltöltésével kapcsolatos sérülések tartoznak, a másikba a megváltozott útviszonyok, a csúszós, jeges, havas járdákon, úttesteken bekövetkezett balesetek tartoznak.


Mit jelent a csontritkulás?

A világon körülbelül 70 millióra, hazánkban több százezerre becsülik a csontritkulásban szenvedő betegek számát. Rendkívüli elterjedtsége mellett a betegség társadalmi jelentősége abban áll, hogy súlyos szövődmények lehetnek, amelyek komoly szenvedéseket okoznak a betegeknek, s igencsak igénybe veszik a szűkebb és tágabb környezetet is. A csontritkulást néma járványnak is nevezik lappangó kezdete miatt.


A háti és ágyéki gerinc sérülései

A mellkas, aminek a csontos vázát a gerinc mellett a bordák és a szegycsont alkotja, viszonylag kevés mozgást enged meg, így a háti szakasz a gerinc legkevésbé mozgékony része. E miatt a ketrecszerű váz miatt a gerinc viszonylag jól védett, általában csak direkt sérülések során sérül. Többnyire magasból a gerincre eső tárgyak, közlekedési baleset során a mellkas összenyomása vezet a háti gerinc sérüléséhez, újabban, szerencsére még csak külföldön, a lőtt sérülések között emelkedett a gerincsérülések száma.


Mit tehetünk még, hogy elkerüljük a csontritkulásból eredő töréseket?

Csontritkulás esetén a legenyhébb ütődés vagy rázkódás is csonttörést okozhat. Végig kell gondolni, hogyan lehet alakítani a mindennapi tevékenységet, biztonságosabbá tenni az otthoni környezetet, ismerni a házon kívül fennálló veszélyeket ahhoz, hogy csökkentsük a balesetek lehetőségét. Az otthoni világítótesteket úgy célszerű felszerelni, hogy az előterek, lépcsőházak és bejáratok jó megvilágítást kapjanak. A villanykapcsolókat könnyen elérhető helyre szereltettük fel. A lépcsők mindkét oldalán felszerelt korlátokkal biztosítsuk a kapaszkodást és az egyensúly megtartását.


Csontritkulás jelentősége a baleseti sebészetben

A csontszövet öregedése a víztartalom csökkenésében, az alkotó kollagénfehérjék összetételének változásában, a csontépítő sejtek tevékenységének lassulásában és a csont tömegének csökkenésében nyilvánul meg. A baleseti sebész számára ezen csontok csökkent rugalmassága, fokozott töréshajlama fontos.


A csontritkulás tünetei

Osteoporosis - csontritkulás, egy olyan anyagcsere-csontbetegség, mely során a csontszövet mennyisége megfogy, de a megmaradó csontszövet - a szokványos módszerekkel vizsgálva - normális.


Az osteoporosis megelőzése

Tudjuk, hogy a csontritkulás az elmúlt évtizedek során világszerte népbetegséggé vált, a szakértők szerint leküzdése a XXI. század legfontosabb egészségügyi feladatai közé tartozik majd.


Csontritkulás: a diagnosztika lehetőségei

A csontritkulás olyan betegség, amelynek megelőzésére, illetve romlásának megállítására több lehetőség létezik. Ezért fontos a korai felismerés és a hatékony kezelés időbeni bevezetése. A csontritkulás kialakulását egészséges egyénekben két tényező befolyásolja.


Csontritkulásra hajlamosító tényezők

A csonttömeget, annak minőségét, valamint a csontszövet anyagcseréjét körülbelül 60-70 százalékban genetikai faktorok határozzák meg. Különösen az elmúlt öt évben került az érdeklődés középpontjába ezek kutatása. Jelenleg már több olyan gén ismeretes, amelyek kisebb-nagyobb mértékben meghatározzák a csontanyagcserét.


Rheumatoid arthritis vagy arthrosis?

A betegek gyakran keresik fel a reumatológiai vagy ortopédiai szakrendeléseket, hogy "doktor úr, ez az ízületem reumás". Szerencsére nem annyira sok az orvosi értelemben vett reumás beteg, mint azt a hétköznapokban sokan az egyes ízületek fájdalmára általában használják.


| | | | | | | | | 59 |

Web Design & Development Prowebshop