Hirdetés

Bélbaktérium véd a tejallergia ellen?

Egészséges csecsemők bélbaktériumainak felhasználásával gátolták meg a tehéntej-allergia kialakulását egereknél amerikai és olasz kutatók.

bélbaktérium, ételallergia |

InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.


A Chicagói Egyetem, az Illinois állambeli Argonne Nemzeti Laboratórium és a Nápolyi II. Frigyes Egyetem kutatói négy egészséges és négy tehéntej-allergiás csecsemő bélmikrobáit ültették át egerek csoportjaiba a gyerekek székletmintáit felhasználva.

A rágcsálókat teljesen steril, baktériummentes környezetben nevelték és ugyanazt a tápszert kapták, mint a vizsgált csecsemők, hogy az azonos forrásból származó tápanyagok révén biztosítsák a baktériumok megfelelő megtelepedését.

Az eredmények szerint az allergiás gyerekektől származó bélbaktériumokat kapott egereknél anafilaxiás sokk alakult ki, amikor először kaptak tehéntejet.

A kontrollcsoportnál, vagyis azoknál az egereknél, akiket szintén baktériummentes környezetben neveltek, de nem kaptak csecsemőktől származó bélbaktériumot, ugyancsak súlyos allergiás reakció jelentkezett.

A Nature Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint az egészséges csecsemők bélbaktériumaival kezelt egereknél azonban nem alakult ki allergiás reakció.

A kutatók tanulmányozták az egerek beleiben lévő mikrobák összetételét, valamint megnézték az egészséges és az allergiás egércsoportok génkifejeződésében megfigyelhető különbségeket. Ennek alapján sikerült kimutatniuk, hogy az Anaerostipes caccae nevű baktérium jelenléte a bélben védelmet nyújt az allergiás reakciókkal szemben.

Az Anaerostipes caccae a Clostridiumok osztályába tartozik, amelyről 2014-ben megállapították, hogy véd a mogyoróallergiával szemben. Ezek a baktériumok butirátot - ez egy rövid láncú zsírsav - termelnek, amely kulcsszerepet játszik az egészséges bélflóra kialakításában.

Ezek a baktériumok vagy anyagcseretermékeik a részét képezhetik olyan bioterápiás kezeléseknek, amelyek a leggyakoribb ételallergiák megelőzését vagy visszafordítását célozzák.

bélbaktérium, ételallergia

2019-01-25 12:16:03

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop