Hirdetés
Keresztallergia
Keresztallergiáról akkor beszélünk, amikor a szervezet a különböző eredetű, de hasonló szerkezetű allergéneket azonosként ismeri fel. Ezek szintén ugyanolyan panaszokat okozhatnak, mint a már ismert fő allergén. A bizonyos növények pollenjére érzékeny szervezet számos élelmiszert is allergén anyagként kezelhet.
Miért fontos oda figyelni a keresztallergiára?
Keresztallergia különböző allergén-csoportok között lehet. Például étel-étel, állati szőr, poratka-étel, állati szőrök egymással, pollen-pollen között, de lehet az egzotikus gyümölcsök és a latex között is. A keresztallergia létrejöhet két vagy több élelmiszer között, ezenkívül pollenek és bizonyos táplálékok keresztreaktivitása is gyakori. Az allergének elkerülésénél ezekre is figyelni kell.
Érdemes figyelmet fordítani a keresztallergiát okozó élelmiszerekre, ugyanis fogyasztásuk alkalmával sokkal nagyobb dózisban kerül szervezetünkbe az allergén, melynek következtében meglévő "parlagfű-náthánk" jelentősen felerősödhet.
A pollenallergiát erősítheti a magas hisztamin tartalmú étel és ital is
Magas hisztamin tartalmú ételek és italok:
- zöldségek: paradicsom, savanyú káposzta, spenót, bab, borsó, lencse, mák, szója
- alkoholos italok
- érett sajtok (camembert, cheddar, ementáli, gouda, rokfort, stilton, penészes és füstölt sajt)
- kávé
- halak: hering, szardella, szardínia, tonhal, cápa, sprotni, makréla, csiga, kagyló, kaviár
- gyümölcsök: citrusfélék (citrom, lime, narancs), ananász, banán, papaya, eper
- olajos magvak: főként a mogyoró, mogyorókrém
- a füstölt ételek: kolbász, szalámi, füstölt hús, sonka
- csokoládé
A következő táblázatban felsoroljuk a leggyakoribb keresztreakciót kiváltó ételeket.
Allergén | Keresztreakciót kiváltó anyagok |
parlagfű | görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, cukkini, banán, gyömbér, fahéj, gesztenye |
fekete üröm | zeller, paradicsom, sárgarépa, burgonya, petrezselyem, dinnye, uborka, mangó, csilibors, paprika, zöld és fekete bors, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizatém, kivi, ánizs, fűszerek |
fűpollen | szója, földimogyoró, bab, borsó, szentjánoskenyérmag, barack, mandula, körte, szilva, meggy, burgonya, paradicsom |
éger | mandula, alma, cseresznye, mogyoró, őszibarack, körte, zeller |
rozspollen | rizs, búza, rozs, árpa, kukorica, zab |
nyírpollen | alma, cseresznye, dió, mogyoró, mandula, kivi, avokádó, őszibarack, sárgabarack, gesztenye, burgonya, sárgarépa, zeller |
pázsitfüvek | rozs |
poratka | rákfélék, kivi |
latex | citrusfélék, egzotikus gyümölcsök, gesztenye, spenót, avokádó |
őszibarack | sárgabarack, banán, szilva |
alma | burgonya, sárgarépa, nyírpollen |
sárgarépa | uborka, petrezselyem, paradicsom, zeller |
zeller | ánizs, koriander, sárgarépa, kömény, kapor, bazsalikom, majoranna, oregano |
gabonaliszt | szója |
dió | szója, gabonaliszt |
földimogyoró | babfélék, szenna |
kesudió | kakaó, kávé |
babfélék | földimogyoró, szentjánoskenyérmag |
szója | szentjánoskenyérmag |
méz | tamarind |
növényi gumik | földimogyoró, szentjánoskenyérmag, tehéntej, marhahús, marhaszőr, juhtej, kecsketej, kancatej, juhhús, juhsajt, tojás, baromfihús, toll. |
tej | szója, marhahús, marhabőr, kecsketej |
tojás | szárnyasok húsa, toll |
Okai:
Bizonyos keresztreakciók a botanikai családon belüli reakciókra vezethetők vissza, például a zeller, sárgarépa, ánizs és petrezselyem az ernyősvirágúak családjába tartoznak.
A leggyakoribb és legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia. Parlagfűre allergiás betegek görögdinnye evésekor típusos szénanáthás tüneteket produkálhatnak, hasonlóan ahhoz, mintha a parlagfű pollenjével találkoztak volna.
Elkerülésük
Keresztallergia felmerülése esetén mellőzzük a keresztallergiát kiváltó, vagy kiváltható ételeket illetve anyagokat. De ügyeljünk arra, hogy a nyers gyümölcs mellőzése mellett kerüljük a gyümölcskészítményeket is, valamint ne feledkezzünk meg a zöldségekből, gyümölcsökből készült kozmetikai készítményekről sem, amik szintén kellemetlenséget okozhatnak.
A gyümölcsök allergén mivoltát csökkenthetjük hőkezeléssel, de sajnos a mogyoróféléknél ezzel nem érünk el kedvezőbb hatást. Pollenszezonban, allergiás egyének inkább gyümölcslevest, gyümölcsmártást fogyasszanak, mint nyers gyümölcsöt!
A keresztallergiás pollen érzékeny ne fogyassza a neki panaszt okozó ételt!
2014-08-07 19:17:45