Hirdetés

Túlélési útmutató állatszőr-allergiásoknak

Mit tehetünk, ha gyermekünk évek óta könyörög, hogy hadd legyen egy kutyája vagy macskája, de van valaki a családban, aki allergiás az állati szőrökre?

allergia, allergének, állatszőr, HEPA filter |

InforMed Hírek29   InforMed | Seprődi, B.

Kép: Farmers Almanach
Szakértők szerint néhány szempont figyelembevételével megoldható, hogy elkerüljük azokat az ingereket, amelyek az allergiás tünetek kialakulásához vezethetnek, és így az állatszőr-allergiásoknak is lehet otthoni kedvence.

Van némi fogalomzavar az állatszőr-allergiával kapcsolatban. Valójában nem a szőrre vagyunk allergiásak, az csak közvetíti a nyálban, verejtékmirigyekben és vizeletben kiválasztódó allergéneket. A lehulló szőr és bőrdarabok felszínén lévő molekulák váltják ki az allergiás tüneteket, így akár egy szőrtelen macskára is lehetünk allergiásak.

Az állatok nyála a tisztálkodás során kerül a szőrükre. Hasonlóképpen kerülhet a mi bőrünkre is a cuppanós nyalogatások alatt is. A nyállal való kapcsolat elindítja az allergiás folyamatokat: a szipogást, tüsszögést és a vizes orrfolyást.

Mit tehetünk az állatszőr-allergia ellen?

Mit tehetünk, hogy helyreálljon a családi béke, és ne csak messziről sóvárogjanak a gyerekek a helyes kiskutyák után? Van néhány lehetőség arra, hogy csökkentsük az állatok allergizáló hatását.

Előbb kölcsönözzünk

Ha nem tudjuk biztosan, hogy a családtagok hogyan reagálnak a háziállatra, töltsünk több időt egy barátunk kutyájával vagy macskájával. Így kiderül, hogy mire kell számítani egy háziállat vásárlása esetén.

Válasszunk kevésbé kockázatos állatot

Ha a kölcsönzéses kísérlet eredménye nem kecsegtető, válasszunk egy nem allergizáló állatot, például teknőst.

Tartsuk a kertben

Ha kutyánk kinn lakik, lényegesen kevesebb allergén jut a lakásba. Ez azonban sok allergiás állatbarátnak nem elfogadható megoldás.

HEPA filter allergia ellen

A nagy hatékonyságú részecskefogó (high-efficiency particulate-arresting filter, HEPA) szűrők gyakorlatilag minden állati eredetű port kiszűrnek a levegőből. Otthon egy hordozható készülék válik be a legjobban, de egy nagyobb teljesítményű rendszer az egész ház levegőjét tisztán tarthatja.

Hetente fürdesse kedvencét

Ezzel lényegesen csökkenthető az allergénterhelés a lakásban.

Ne engedje kedvencét a hálószobába

Sokan álmodoznak arról, hogy állatukkal együtt aludhassanak. Az allergiások azonban jobban járnak, ha a hálószoba háziállat-mentes zóna marad.

Tüntessük el a szőnyegeket, kárpitos bútorokat és vastag függönyöket

A nem mosható szövetekből folyamatosan szabadulnak fel az allergiát okozó molekulák. A szőr, nyál és vizelet felhalmozódásával állandó panaszokra lehet számítani.

Allergia elleni gyógyszerek

Szedje rendszeresen az allergia elleni gyógyszereket. Ezek segítenek enyhíteni a tüneteket, de ha elhagyjuk őket, akkor a panaszok kiújulására lehet számítani.
allergia, allergének, állatszőr, HEPA filter

2023-10-04 18:51:53

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop