8 hetes baba táplálása - Nem eszi a tápszert

Kérdés: A kislányom 8 hetes, sajnos kevés neki a tejem. A problémám az, hogy a tápszert, amit pótlásként akarok neki adni, nem eszi meg. Egy szopásnál általában 60-80 g-ot szokott enni egy mellből (ettől több nincs benne sajnos), de látom, hogy ettől nem lakik jól, mert nyugtalan, nem alszik vissza, és a kezét tömködi a szájába. Van olyan, hogy estére már csak nagyon kevés tejem termelődik (30-40 g) és akkor sem hajlandó elfogadni a tápszert.
Cumisüvegből egyáltalán nem tud inni, kiskanállal szoktam próbálkozni, de amint megízleli a tápszert, rögtön kiköpi. Mára már odáig jutottunk, hogy amint megérzi a táp szagát, olyan ordításba tör ki, hogy alig lehet megnyugtatni. Többféle tápszerrel is próbálkoztunk (Beba HA start aktív és Aptamil), de sajnos egyiket sem eszi meg.
Mit javasol? Próbálkozzak másfajta tápszerrel?
Egyébként 3000 g-mal született meconiumos magzatvízből, hogyha ez számít valamit, 6 hetesen 4500g volt, most 8 hetesen 4800g.
Nagyon el vagyok keseredve, kérem, segítsen!

| Az Orvos válaszol - Dr. Nagy Erzsébet 2008 ;13(februári)   InforMed | Nagy, E.
Több dolgot is meg kellene próbálni. Gyakoribb szoptatás (akár 2 óránként is átmenetileg néhány napig), különböző tejserkentő teák (pl. Lactoherb), homeopathiás szerek. A bőséges folyadékfogyasztás is nagyon fontos, mert az elégtelen folyadékfogyasztás és a kevés pihenés szokott leginkább a nap végén kevesebb tej termelődéséhez vezetni. Az is jó módszer, hogy mindkét mellből való szoptatás után közvetlenül ismét mindkét mellből szoptatni kell - így az előzőleg szopott mennyiség kb. egyharmada még egyszer megtermelődik.
A baba súlygyarapodása alapján egyébként teljesen elegendőnek tűnik a tej mennyisége, én nem is erőltetném a tápszer adását, hacsak nem teljesen biztos benne, hogy a kicsi tényleg éhes maradt. Nem lehet hogy amiatt sír inkább, hogy sok levegőt nyelt és feszül a gyomra? Lehet csak meg kellene büfiztetni egy kicsit jobban. Ha mégsem javul a helyzet, ki lehet próbálni más tápszereket is-de semmi garancia nincs arra, hogy valamelyiket egyből elfogadja a baba. Egyébként a leírt két tápszer a legjobb ízű a HA tápszerek közt, de lehet, hogy az Ön babája pont ezeket nem kedveli. Sajnos az anyatejhez viszonyítva ezeknek nincs igazán jó íze. Amit még meg lehetne próbálni, az a nem HA tápszer, de a tejallergia kialakulásának veszélye miatt ilyen idős korban ezeket nem javasoltak igazán. Ha a családban nincs ételallergiás, akkor a kicsi is kevésbé számít veszélyeztetettnek tejallergia szempontjából, így ha semmilyen HA tápszer nem válik be (legalább 2 hétig kellene próbálkozni egyfajtával), akkor szóba jöhet esetleg a nem HA tápszer is.
Esetleg ha le tud fejni egy kevés tejet lehetne a tápszerrel együtt adni, és akkor hátha elfogadja a kicsi.
2008-02-22 14:02:52
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop