Salmonella - Hogyan fertőz?
Kérdés: Aggódó anyuka lévén, kezdő főző vagyok otthon, ezért kérdezném, ha baromfival, tojással dolgozom, mennyire kell vigyázni? Azzal, hogy esetleg a baromfi leve asztalra, hűtőre kerül, vagy csak tojásfogással fertőzhet a Salmonella? A boltban is csak kézzel adják a húst, tojást, átkerülhet a pénzre stb. a bacilus.
Tisztelettel!
Salmonella, fertőzés |
Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2010 ;15(novemberi) InforMed
| Kádár, J.
Válasz: Kedves érdeklődő, a válasz nem is olyan rövid.
A Salmonella fajták nem emberi kórokozók, emberről-emberre nem terjednek. Leggyakoribb hordozó baromfi, a magyar csirkeállomány nagyobb része átfertőződött, hordozó.
Minimális baktérium mennyiség rendszerint nem okoz bélfertőzést, azt a normálisan is jelen levő gyomorsav semlegesíti. Ezért aztán különösen veszélyeztetett, aki gyomorműtéten átesett, savtermelés-gátlót szed, vagy egyébként sérült a baktérium-ellenes védekezése, jellemzően cukorbeteg.
Salmonella jellemzően van a tyúktojásban: a tojásokat szappanos vízben le kell mosni, de még így sem biztos a baktérium-mentesség. A tojást rendesen át kell sütni vagy meg kell főzni, nem jó a "lucskos" rántotta vagy a lágytojás-tükörtojás.
A baromfi leve jóval kisebb koncentrációban tartalmaz kórokozót, így kevésbé veszélyes. A szokványos eljárással elkészített ételekben a kórokozó rendre elpusztul.
Az egyéb hordozókon levő kórokozó, még ha nem is pusztul el, akkor sem tartalmaz olyan patogén mennyiségben Salmonellát.
Tisztelettel, Kádár János
2010-11-18 23:07:16
A Salmonella fajták nem emberi kórokozók, emberről-emberre nem terjednek. Leggyakoribb hordozó baromfi, a magyar csirkeállomány nagyobb része átfertőződött, hordozó.
Minimális baktérium mennyiség rendszerint nem okoz bélfertőzést, azt a normálisan is jelen levő gyomorsav semlegesíti. Ezért aztán különösen veszélyeztetett, aki gyomorműtéten átesett, savtermelés-gátlót szed, vagy egyébként sérült a baktérium-ellenes védekezése, jellemzően cukorbeteg.
Salmonella jellemzően van a tyúktojásban: a tojásokat szappanos vízben le kell mosni, de még így sem biztos a baktérium-mentesség. A tojást rendesen át kell sütni vagy meg kell főzni, nem jó a "lucskos" rántotta vagy a lágytojás-tükörtojás.
A baromfi leve jóval kisebb koncentrációban tartalmaz kórokozót, így kevésbé veszélyes. A szokványos eljárással elkészített ételekben a kórokozó rendre elpusztul.
Az egyéb hordozókon levő kórokozó, még ha nem is pusztul el, akkor sem tartalmaz olyan patogén mennyiségben Salmonellát.
Tisztelettel, Kádár János
Kapcsolódó cikkek az Ételmérgezés - Salmonella fertőzések rovatban olvashatók.
| salmonella, fertőzés