ÚJ

Robotorvos kezdte meg működését egy kínai kórházban

Megkezdte "gyakornoki" idejét egy mesterséges intelligenciával rendelkező orvosasszisztens Kína Anhuj tartományának egyik kórházában.


Afrikában a világátlagnál kétszer többen halnak bele műtétekbe

Afrikában a világátlagnál kétszer többen halnak bele műtétekbe, noha az ottani páciensek fiatalabbak és jobb kondícióban vannak - írta a The Lancet című orvosi szakfolyóirat egy minden korábbinál átfogóbb regionális felmérés eredményét ismertetve.


Miért fáj az altatás után?

A központi idegrendszert gátló altatószerek jelentősen kitágították a sebészet határait. Szakemberek szerint azonban a műtét alatt biztonságot és fájdalmatlanságot adó altatószerek a műtét utáni időszakban súlyosbíthatják a fájdalmat.


Mit kell tudni a műtéti érzéstelenítésről?

A műtéti érzéstelenítés elterjedt, általános formája az úgynevezett narkózis. A köznyelvben altatásnak nevezett beavatkozás valójában az éjszakai alvástól teljesen eltér, arra szinte csak abban hasonlít, hogy a beteg szemei csukva vannak.


Mit kell tudni a műtéti érzéstelenítésről? - II.

Mit kell tudni a műtéti érzéstelenítésről? című cikk folytatása.


Négyezer éves "sebészkések" bizonyítják az ősi Peru fejlett orvosi gyakorlatát

Négyezer éves "sebészkéseket" tártak fel régészek Peruban, ami igazolja, hogy az ősi perui orvosok sebészi beavatkozásokat végeztek a pácienseken.


Először hajtott végre önállóan lágyrészsebészeti műtétet egy robot

A világon először hajtott végre önállóan lágyrészsebészeti műtétet egy robot - jelentették be amerikai orvosok.


Az orvosi rendelőben

Ha orvoshoz megyünk, fontos, hogy megszerezzük azt az információt, amiért odamentünk, de ne vesztegessük se a magunk, se az orvos drága idejét.


Robot sebészet

Műtéti robothoz készítenek érzékelőket nemzetközi együttműködésben magyar kutatók. A minimálisan invazív műtéti rendszerek (katéterek és műtéti robotok) pontos vezérlést és ellenőrzést igényelnek, a sebésznek folytonos és mindenre kiterjedő információra van szüksége a műtéti területről.


Mellkassebészeti műtét egy lyukon keresztül

Magyarországon csak a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikáján alkalmazzák a jelenleg legmodernebb, egy nyíláson keresztül végzett mellkassebészeti műtéteket (uniportal VATS lobectomia). Négy hónap alatt több mint húsz betegen végeztek sikeres beavatkozást.


1 | | | | | | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop