Méhen belül távolítottak el tumort egy magzat szájából

Méhen belül távolítottak el tumort egy magzat szájából amerikai sebészek egy maga nemében világelső beavatkozással - számolt be róla pénteken a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

magzat, daganat, méhen belüli műtét | MTI Hírek 2012 ;9
A két évvel ezelőtt végrehajtott műtét részleteit most hozták nyilvánosságra az American Journal of Obstetrics and Gynecology című szakfolyóiratban.

Tammy Gonzalez 17 hetes terhes volt, amikor egy ultrahangos vizsgálat során kiderült, hogy magzata szájában daganat növekszik.

Az orvosok megállapították, hogy szájüregi teratómáról van szó, amellyel a babának kevés esélye lenne a túlélésre. A teratóma az embrionális kor háromféle alapszövetéből álló daganat, amely igen gyorsan növekedhet.

Az úttörő műtétet a floridai Jackson Memorial kórházban végezték el. Az orvosok visszaemlékezése szerint a rendkívül ritka daganattípusra ezt az esetet megelőzően húsz éven át nem volt példa kórházukban.

Az anya az operáció alatt helyi érzéstelenítést kapott, majd tűvel átszúrták a magzatburkot. Ezt követően lézer segítségével vágták ki a magzat, Leyna szájából a tumort a mindössze egy órás beavatkozás során.

Leyna Mykaella Gonzalez 2010 októberében született meg, a ma 20 hónapos kislány egészséges. Életmentő műtétének egyetlen fennmaradt jele egy aprócska sebhely a szájában.
| magzat, daganat, méhen belüli műtét
2012-06-24 04:06:24
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop