Mit kell tudni a műtéti érzéstelenítésről?

A műtéti érzéstelenítés elterjedt, általános formája az úgynevezett narkózis. A köznyelvben altatásnak nevezett beavatkozás valójában az éjszakai alvástól teljesen eltér, arra szinte csak abban hasonlít, hogy a beteg szemei csukva vannak.


Miként alszunk a műtőasztalon?

A narkózis veszélyeit a betegek többnyire alábecsülik, nehezen győzhetők meg az esetenként biztonságosabb regionális érzéstelenítés előnyeiről. Célja a fájdalmatlanság biztosításán túl az élettani paraméterek (vérnyomás, légzésszám, gázcsere, izomtónus) ellenőrzése, szabályozása.

Bizonyos sebészi eljárásoknál szükséges, hogy az izomtónust (az izmok nyugalomban is meglévő feszülését) kikapcsoljuk. A műtét tervezett hosszától függően különböző eljárásokat alkalmazunk.

Intravénás-maszkos narkózis

Az intravénás-maszkos narkózis azt jelenti, hogy a beteg vénán keresztül kapja a gyógyszereket, a légzéstámogatást. Kikapcsolt légzés esetén a lélegeztetést pedig az arcára helyezett maszk segítségével végezzük.

Ez a megoldás, a viszonylag bejuttatott levegő útja a légcsőig nem teljesen biztonságos. A lágy szájpad és a nyelv elernyedése légúti akadályt okozhat. A módszer sürgősséggel végzett, telt gyomrú altatásnál sem alkalmazható, mert így a nyelőcsövön keresztül akár a légcsőbe is kerülhet a gyomortartalom, ami súlyos, késői szövődmények forrása lehetne.

Fontos, hogy a sérült se folyadékot, se szilárd ételt ne fogyasszon a kórházba érkezés előtt!

Intratrachealis narkózis

Az előreláthatóan hosszabb operációnál az intratrachealis narkózis alkalmazható. Nevét onnan kapta, hogy a beteg elaltatása után puha műanyag csövet (tubust) vezetünk a szájüregen és a gégén keresztül a légcsőbe.

A tubus alsó részén levegővel felfújható, léggömbszerű tömítőrész biztosítja, hogy a szájüregből semmi ne juthasson a tüdőbe. Minderre azért van szükség, mert altatás közben a természetes védekezőreflexek, mint például a köhögés, nem működnek.

Az intratrachealis narkózis menete a következő: a tervezett, de a sürgős műtétek esetén is a beteg állapotát fizikális vizsgálattal, EKG-val és laboratóriumi vizsgálattal a lehetőségekhez képest kivizsgáljuk.

Szükséges a narkózis megkezdése előtt hat órával az evés és ivás elhagyása. Egy órával korábban nyugtató, fájdalomcsillapító gyógyszert adunk. A műtőben történik egy vénába vezetett kis műanyag csövön keresztül az infúzió mellett kábító fájdalomcsillapító beadása. Ekkor enyhe szédülést érez a páciens, miközben tiszta oxigénnel, maszkkal átlélegeztetjük.

Tovább

| narkózis, műtéti érzéstelenítés, fájdalomcsillapító, altatás, intratrachealis narkózis, érzéstelenítés, fájdalom, helyi érzéstelenítés
2017-11-03 10:30:48

Web Design & Development Prowebshop