Önhibájukból nem műtendő betegek?

A brit orvosok 40 százaléka egyetért abban, hogy az elhízott emberek ízületpótló műtét kérelmét el lehet utasítani, ha a rendelkezésre álló források szűkösek.

elhízás, műtét | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Ugyanekkora arányban vélik úgy a szakemberek, hogy a dohányosokat és az alkoholistákat ki lehet zárni néhány sebészi eljárásból, írja a Brit Orvosszövetség folyóirata. A kezelést azonban csakis klinikai okokból lehet megtagadni, nem pedig a költségek miatt. A megkérdezettek döntő többsége – 96 százaléka – szívesen venne egy nyílt vitát a meglehetősen bonyolult és kényes témában.

Ha valakinél önhibájából eredő okok miatt a gyógyszerek vagy a kezelések klinikailag kevésbé lesznek sikeresek vagy költséghatékonyak, meg kell fontolni a beavatkozást, szól az egyik vélemény. Lehet-e azonban valakit az életmódja miatt megkülönböztetni?

Tavaly több ízben is előfordult Nagy-Britanniában, hogy a 30-as BMI feletti értékkel rendelkező betegeknél nem végezték el a csípő- vagy térdprotézis műtétet. Klinikailag igazolható esetekben ez elfogadható, ám csupán a költségek alapján nem lehet az egyik betegnél elvégezni, a másiktól megtagadni a beavatkozást.

„Ha az eljárás hatékonyságát a beteg cselekedetei közvetlenül rontják – mint például a májtranszplantációét azoknál, akik nem hajlandók lemondani az ivásról –, akkor igazolható az ilyen betegek kizárása” – mondja dr. Elizabeth Evans családorvos. Az orvosszövetség szóvivője ugyanakkor kijelentette, hogy nem lehet általános tilalmat megfogalmazni bizonyos embercsoportokra, mint például a dohányosokra vagy a kövérekre, mert ez a megkülönböztetés „teljességgel elfogadhatatlan”. Hozzátette, hogy a döntésnél a következő kérdéseket kell feltenni: „Szüksége van-e ennek a betegnek kezelésre?” valamint „használni fog-e neki a kezelés?”

„Az orvosoknak a beteg klinikai szükséglete alapján kell dönteniük a kezelésről, nem pedig az életmódja alapján” – jelentette ki a brit egészségügyi minisztérium egyik szóvivője.

BBC News
| elhízás, műtét
2006-02-05 20:32:49


Robotorvos kezdte meg működését egy kínai kórházban

Megkezdte "gyakornoki" idejét egy mesterséges intelligenciával rendelkező orvosasszisztens Kína Anhuj tartományának egyik kórházában.


Afrikában a világátlagnál kétszer többen halnak bele műtétekbe

Afrikában a világátlagnál kétszer többen halnak bele műtétekbe, noha az ottani páciensek fiatalabbak és jobb kondícióban vannak - írta a The Lancet című orvosi szakf...


Miért fáj az altatás után?

A központi idegrendszert gátló altatószerek jelentősen kitágították a sebészet határait. Szakemberek szerint azonban a műtét alatt biztonságot és fájdalmatlanságot ...


Mit kell tudni a műtéti érzéstelenítésről?

A műtéti érzéstelenítés elterjedt, általános formája az úgynevezett narkózis. A köznyelvben altatásnak nevezett beavatkozás valójában az éjszakai alvástól teljes...


Négyezer éves "sebészkések" bizonyítják az ősi Peru fejlett orvosi gyakorlatát

Négyezer éves "sebészkéseket" tártak fel régészek Peruban, ami igazolja, hogy az ősi perui orvosok sebészi beavatkozásokat végeztek a pácienseken.