Önhibájukból nem műtendő betegek?

A brit orvosok 40 százaléka egyetért abban, hogy az elhízott emberek ízületpótló műtét kérelmét el lehet utasítani, ha a rendelkezésre álló források szűkösek.

elhízás, műtét | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Ugyanekkora arányban vélik úgy a szakemberek, hogy a dohányosokat és az alkoholistákat ki lehet zárni néhány sebészi eljárásból, írja a Brit Orvosszövetség folyóirata. A kezelést azonban csakis klinikai okokból lehet megtagadni, nem pedig a költségek miatt. A megkérdezettek döntő többsége – 96 százaléka – szívesen venne egy nyílt vitát a meglehetősen bonyolult és kényes témában.

Ha valakinél önhibájából eredő okok miatt a gyógyszerek vagy a kezelések klinikailag kevésbé lesznek sikeresek vagy költséghatékonyak, meg kell fontolni a beavatkozást, szól az egyik vélemény. Lehet-e azonban valakit az életmódja miatt megkülönböztetni?

Tavaly több ízben is előfordult Nagy-Britanniában, hogy a 30-as BMI feletti értékkel rendelkező betegeknél nem végezték el a csípő- vagy térdprotézis műtétet. Klinikailag igazolható esetekben ez elfogadható, ám csupán a költségek alapján nem lehet az egyik betegnél elvégezni, a másiktól megtagadni a beavatkozást.

„Ha az eljárás hatékonyságát a beteg cselekedetei közvetlenül rontják – mint például a májtranszplantációét azoknál, akik nem hajlandók lemondani az ivásról –, akkor igazolható az ilyen betegek kizárása” – mondja dr. Elizabeth Evans családorvos. Az orvosszövetség szóvivője ugyanakkor kijelentette, hogy nem lehet általános tilalmat megfogalmazni bizonyos embercsoportokra, mint például a dohányosokra vagy a kövérekre, mert ez a megkülönböztetés „teljességgel elfogadhatatlan”. Hozzátette, hogy a döntésnél a következő kérdéseket kell feltenni: „Szüksége van-e ennek a betegnek kezelésre?” valamint „használni fog-e neki a kezelés?”

„Az orvosoknak a beteg klinikai szükséglete alapján kell dönteniük a kezelésről, nem pedig az életmódja alapján” – jelentette ki a brit egészségügyi minisztérium egyik szóvivője.

BBC News
| elhízás, műtét
2006-02-05 20:32:49
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop