Műtét szike nélkül az elhízás ellen

Szakértők szerint nemsokára lehetséges lesz metszés nélkül, egy szájon át bevezethető cső segítségével elvégezni az elhízás elleni gyomorszűkítő műtétet, állítják szakemberek.

endoszkópia, elhízás | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Mára már világszerte egymillió gyomorszűkítő műtétet végeztek el az orvosok, ezeknek a beavatkozásoknak a célja az, hogy a beteg kevesebbet egyen. Sokak szerint ez a tartós súlycsökkentés legjobb módszere.

Ha ezt a műtétet sikerül metszés nélkül elvégezni, sokkal kisebb lesz a beavatkozásnak nemcsak a kockázata, de a költsége is, továbbá olyanoknál is elvégezhető, akik kevésbé vannak elhízva, ezért ma nem kerülnek fel a listára.

A laparoszkópiás (ún. „kulcslyuk”) műtétek forradalmasították a sebészi eljárásokat. Különösen az 1990-es évektől kezdve lettek népszerűek a gyomorműtéteknél is, mert csupán egy egészen kis metszést kell ejteni, ez pedig lerövidíti a lábadozás idejét. – Azt hiszem, most egy újabb forradalom küszöbén állunk – mondja dr. Philip Schauer, clevelandi sebész.

A NOTE nevű eljárásnál (natural orifice transendoscopic surgery) még egészen kis műtéti metszésre sincs szükség, mert a műszereket – robotkarokkal felszerelt hosszú csöveket – a szájon át vezetik a gyomorba. Egy másik lehetőség, ha a vékonybeleknél végzik a beavatkozást, ahol a táplálék felszívódása történik. Ebben az esetben nem a szájon, hanem a végbélen át vezetik be a műszereket.

– A műtéteknél legnagyobb probléma az illető szerv megközelítése – mondja dr. Schauer. – Ha ezt meg tudjuk oldani, akkor kisebb a kockázat, és megelőzésképpen már akár a 35 alatti testtömeg-index-szel rendelkezőknél is elvégezhető a beavatkozás.

Reuters
| endoszkópia, elhízás
2006-10-20 10:53:30


Robotorvos kezdte meg működését egy kínai kórházban

Megkezdte "gyakornoki" idejét egy mesterséges intelligenciával rendelkező orvosasszisztens Kína Anhuj tartományának egyik kórházában.


Afrikában a világátlagnál kétszer többen halnak bele műtétekbe

Afrikában a világátlagnál kétszer többen halnak bele műtétekbe, noha az ottani páciensek fiatalabbak és jobb kondícióban vannak - írta a The Lancet című orvosi szakf...


Miért fáj az altatás után?

A központi idegrendszert gátló altatószerek jelentősen kitágították a sebészet határait. Szakemberek szerint azonban a műtét alatt biztonságot és fájdalmatlanságot ...


Mit kell tudni a műtéti érzéstelenítésről?

A műtéti érzéstelenítés elterjedt, általános formája az úgynevezett narkózis. A köznyelvben altatásnak nevezett beavatkozás valójában az éjszakai alvástól teljes...


Négyezer éves "sebészkések" bizonyítják az ősi Peru fejlett orvosi gyakorlatát

Négyezer éves "sebészkéseket" tártak fel régészek Peruban, ami igazolja, hogy az ősi perui orvosok sebészi beavatkozásokat végeztek a pácienseken.