Műtét szike nélkül az elhízás ellen

Szakértők szerint nemsokára lehetséges lesz metszés nélkül, egy szájon át bevezethető cső segítségével elvégezni az elhízás elleni gyomorszűkítő műtétet, állítják szakemberek.

endoszkópia, elhízás | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Mára már világszerte egymillió gyomorszűkítő műtétet végeztek el az orvosok, ezeknek a beavatkozásoknak a célja az, hogy a beteg kevesebbet egyen. Sokak szerint ez a tartós súlycsökkentés legjobb módszere.

Ha ezt a műtétet sikerül metszés nélkül elvégezni, sokkal kisebb lesz a beavatkozásnak nemcsak a kockázata, de a költsége is, továbbá olyanoknál is elvégezhető, akik kevésbé vannak elhízva, ezért ma nem kerülnek fel a listára.

A laparoszkópiás (ún. „kulcslyuk”) műtétek forradalmasították a sebészi eljárásokat. Különösen az 1990-es évektől kezdve lettek népszerűek a gyomorműtéteknél is, mert csupán egy egészen kis metszést kell ejteni, ez pedig lerövidíti a lábadozás idejét. – Azt hiszem, most egy újabb forradalom küszöbén állunk – mondja dr. Philip Schauer, clevelandi sebész.

A NOTE nevű eljárásnál (natural orifice transendoscopic surgery) még egészen kis műtéti metszésre sincs szükség, mert a műszereket – robotkarokkal felszerelt hosszú csöveket – a szájon át vezetik a gyomorba. Egy másik lehetőség, ha a vékonybeleknél végzik a beavatkozást, ahol a táplálék felszívódása történik. Ebben az esetben nem a szájon, hanem a végbélen át vezetik be a műszereket.

– A műtéteknél legnagyobb probléma az illető szerv megközelítése – mondja dr. Schauer. – Ha ezt meg tudjuk oldani, akkor kisebb a kockázat, és megelőzésképpen már akár a 35 alatti testtömeg-index-szel rendelkezőknél is elvégezhető a beavatkozás.

Reuters
| endoszkópia, elhízás
2006-10-20 10:53:30
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop