A műtéti ellenőrző lista életeket menthet

A brit betegbiztonsági hivatal elrendelte, hogy 2010 februárjától valamennyi angliai és walesi kórházban vezessék be a műtéti ellenőrző lista használatát. A WHO által kidolgozott listát világszerte nyolc város kórházaiban tesztelték egy éven át. A lista egyetlen oldalból áll, és mindössze néhány percet vesz igénybe a kitöltése.

műtét, ellenőrző lista, ellenÅ‘rzÅ‘ lista | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
A lista lényege, hogy az altatás, illetve műtét kezdete előtt, továbbá a beteg műtőből való elszállítása előtt betartsák az alapvető szabályokat. Célja a megfelelő csapatmunka elősegítése, valamint a fertőzés, a felesleges vérveszteség és hasonló problémák megelőzése.

Összesen 7688 betegtől gyűjtöttek adatokat a lista bevezetése előtt, és 3955-től az alkalmazása után. A leggyakoribb szövődmények arányszáma 11 százalékról 7 százalékra esett vissza, a halálozási arány pedig 40 százalékkal, 1,5-ről 0,8 százalékra csökkent.

A Harvard-egyetem kutatója, dr. Atul Gawande szerint a műtéti ellenőrző lista éppen olyan fontos eleme kellene hogy legyen a napi gyógyításnak, mint a sztetoszkóp. – Döbbenetesek az eredmények – mondta. – Arra utalnak, hogy mind a gazdag, mind a szegény országokban hiányosságok fedezhetők fel a műtéti biztonság terén.

A WHO listájának alkalmazásával napjainkban, amikor a műtétek száma rohamosan nő, milliószámra csökkenthető a halálozás és károsodás.

Más szakértők is azon a véleményen vannak, hogy egy ilyen egyszerű dolog bevezetése drámai módon javíthatja a műtéti eredményeket.

Lord Darzi brit egészségügy-miniszter így vélekedett: – A műtéti ellenőrző lista szépsége egyszerűségében rejlik. Gyakorló sebészként sürgetném azonnali bevezetését. A műtő nagy kockázatú hely. A lista alkalmazásával javítható az orvosi team kommunikációja, életek menthetők meg, és biztosítható a legmagasabb szintű betegellátás.

Skóciában, ahol a listát már bevezették, 2011-re a nem kívánatos események számát 30, a műtét utáni halálozást pedig 15 százalékkal kívánják csökkenteni.

BBC News
| műtét, ellenőrző lista
2009-01-20 20:09:11

Web Design & Development Prowebshop