Az orvosi rendelőben

Ha orvoshoz megyünk, fontos, hogy megszerezzük azt az információt, amiért odamentünk, de ne vesztegessük se a magunk, se az orvos drága idejét.

orvos, beteg | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Ha a beteg nem működik együtt az orvosával, akkor az orvos csak olyan lesz, mint egy szerelő, aki megjavítani próbál egy elromlott gépet.

Sok beteg teljesen rábízza magát a szakemberre, azt akarja, hogy minden döntését az orvos hozza meg helyette. Sokkal jobb azonban, ha a beteg maga is részt vesz gyógyításának a folyamatában, és együttműködik az orvossal.

Ehhez fel kell készülnünk a rendelőben való megjelenésre. Ha azt akarjuk, hogy az orvos segítsen nekünk, tudnunk kell, mire is van ehhez szüksége, miről kell tájékozódnia.

Változott-e az étvágyunk? Vannak-e alvászavaraink? Érzünk-e fájdalmat? Milyen a hangulatunk és a libidónk? Szokatlanul fáradtnak érezzük magunkat?

Ezek az információk igen fontosak az orvos számára, a diagnózis nagyrészt ezeken a válaszokon múlik.

Szedünk-e valamilyen gyógyszert? Ha igen, soroljuk fel a nevüket és mondjuk el az adagolást. Fontos, hogy a gyógynövény-készítményekről is beszámoljunk, sőt, még a vitaminokról is. Az illegális drogok használatáról is tudnia kell az orvosnak, aki az információt bizalmasan kezeli.

A nagyobb műtétekre természetesen mindenki emlékszik, de az egynapos műtétekről akár meg is feledkezhet.

Mindent mondjunk el az orvosnak, aminek hatása lehet egészségünkre. Szedünk-e például hashajtót? Diétázunk-e, netán altatóval alszunk? Mennyi alkoholt fogyasztunk? (Legyünk őszinték, nincs értelme tagadni.) Mennyit mozgunk, ért-e stressz az utóbbi időben?

Az orvos szerint vannak betegek, akik már előre eldöntik, milyen kezelést kérnek. Azt mondják például, „fáj a fejem, MRI-vizsgálatot akarok.” Az orvos azonban a kórelőzményből gyakran látja, hogy erre semmi szükség, és így sokszor nemet kell mondania.

Mindehhez természetesen türelem szükséges, el kell tudni magyarázni a betegnek, milyen vizsgálatok és kezelések várnak rá, és miért.

Jó, ha a beteg naplót vezet a tüneteiről, mert az orvos így pontosabb képet tud alkotni arról, mi előzte meg a panaszokat.

Ha már a rendelőben vagyunk, jegyezzünk fel minden olyasmit, amiről úgy gondoljuk, utána szeretnénk nézni, vagy kérjünk meg valakit, hogy kísérjen el. Írjuk fel, milyen gyógyszert írt fel az orvos, és mindenekelőtt kérdezzünk bátran!

| orvos, beteg
2007-10-23 18:31:38

Web Design & Development Prowebshop