Először hajtott végre önállóan lágyrészsebészeti műtétet egy robot

A világon először hajtott végre önállóan lágyrészsebészeti műtétet egy robot - jelentették be amerikai orvosok.

Az amerikai Science Translational Medicine című folyóiratban közölt tanulmány szerint a robotkarokkal és műtőeszközökkel felszerelt Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) sertéseken végzett sikeres bélműtétet és az állatok mindegyike komplikációk nélkül élte túl a beavatkozást.

"Nem a sebészek helyettesítése a cél, hanem az, hogy ezzel az eszközzel és az eljárás tökéletesítésével jobb végeredményt tudjunk biztosítani a pácienseinknek" - hangsúlyozta Peter Kim, a washingtoni Children's National Health System munkatársa.

Robotasszisztált műtéteket már pácienseken is végeznek, a lágyrészsebészeti beavatkozások azonban még kizárólag manuálisan zajlanak, mivel az eljárás közben előre nem látható változások állhatnak be a szövetekben, így szükség van a szakemberek állandó jelenlétére, hogy korrigálhassanak, ha kell.

Az robot jobbnak bizonyult a sebészeknél, a laparoszkópos eljárásnál és a robotasszisztált műtétnél is, amikor nem élő szöveten és élő sertéseknél végezték el a bélszakaszok sebészi összekötését (anasztomózist), hogy a különböző módszereket teszteljék.

A szakemberek a műtét idejének nagyjából 40 százalékában követték figyelemmel a robotot, a maradék időben teljesen önállóan dolgozott.
| lágyrészsebészeti műtét, robot
2016-05-06 04:39:00


Robotorvos kezdte meg működését egy kínai kórházban

Megkezdte "gyakornoki" idejét egy mesterséges intelligenciával rendelkező orvosasszisztens Kína Anhuj tartományának egyik kórházában.


Afrikában a világátlagnál kétszer többen halnak bele műtétekbe

Afrikában a világátlagnál kétszer többen halnak bele műtétekbe, noha az ottani páciensek fiatalabbak és jobb kondícióban vannak - írta a The Lancet című orvosi szakf...


Miért fáj az altatás után?

A központi idegrendszert gátló altatószerek jelentősen kitágították a sebészet határait. Szakemberek szerint azonban a műtét alatt biztonságot és fájdalmatlanságot ...


Mit kell tudni a műtéti érzéstelenítésről?

A műtéti érzéstelenítés elterjedt, általános formája az úgynevezett narkózis. A köznyelvben altatásnak nevezett beavatkozás valójában az éjszakai alvástól teljes...


Négyezer éves "sebészkések" bizonyítják az ősi Peru fejlett orvosi gyakorlatát

Négyezer éves "sebészkéseket" tártak fel régészek Peruban, ami igazolja, hogy az ősi perui orvosok sebészi beavatkozásokat végeztek a pácienseken.