Először hajtott végre önállóan lágyrészsebészeti műtétet egy robot

A világon először hajtott végre önállóan lágyrészsebészeti műtétet egy robot - jelentették be amerikai orvosok.

Az amerikai Science Translational Medicine című folyóiratban közölt tanulmány szerint a robotkarokkal és műtőeszközökkel felszerelt Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) sertéseken végzett sikeres bélműtétet és az állatok mindegyike komplikációk nélkül élte túl a beavatkozást.

"Nem a sebészek helyettesítése a cél, hanem az, hogy ezzel az eszközzel és az eljárás tökéletesítésével jobb végeredményt tudjunk biztosítani a pácienseinknek" - hangsúlyozta Peter Kim, a washingtoni Children's National Health System munkatársa.

Robotasszisztált műtéteket már pácienseken is végeznek, a lágyrészsebészeti beavatkozások azonban még kizárólag manuálisan zajlanak, mivel az eljárás közben előre nem látható változások állhatnak be a szövetekben, így szükség van a szakemberek állandó jelenlétére, hogy korrigálhassanak, ha kell.

Az robot jobbnak bizonyult a sebészeknél, a laparoszkópos eljárásnál és a robotasszisztált műtétnél is, amikor nem élő szöveten és élő sertéseknél végezték el a bélszakaszok sebészi összekötését (anasztomózist), hogy a különböző módszereket teszteljék.

A szakemberek a műtét idejének nagyjából 40 százalékában követték figyelemmel a robotot, a maradék időben teljesen önállóan dolgozott.
| lágyrészsebészeti műtét, robot
2016-05-06 04:39:00
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop