Miért fáj az altatás után?

A központi idegrendszert gátló altatószerek jelentősen kitágították a sebészet határait. Szakemberek szerint azonban a műtét alatt biztonságot és fájdalmatlanságot adó altatószerek a műtét utáni időszakban súlyosbíthatják a fájdalmat.

| InforMed Hírek20   InforMed | Seprődi, B.

Vannak olyan altatószerek, amik beadáskor égő érzést okoznak. Mostanra kiderült, hogy a kellemetlen mellékhatás hátterében a TRPA1 receptor – vagy más néven mustárolaj-receptor – áll. A receptor hiányában nem jelentkezik az égő érzés, ezt egérkísérletek igazolták. Arra is utalnak adatok, hogy ezek a receptorok az altató hatásának megszűnése után fájdalmat és irritációt okoznak egyes betegeknél.

Az altatóorvos egyik fő feladata a műtét utáni fájdalom csillapítása, így a cél olyan altatószerek kifejlesztése, amelyek nem ingerlik a mustárolaj receptort. Ezzel párhuzamosan elterjedőben van egy úgynevezett „Orvosi NLP” (Neuro-Linguistic Programming) módszer is.

Egy olyan tudományágról van szó, mely a beszéd, illetve a kapcsolatteremtés hatását vizsgálja az agyra. A programozás szó azokra az érzésekre, viselkedési formákra, válaszokra utal, melyekkel az ember öntudatlanul, gyakran automatikusan reagál az információkra.

Az Orvosi NLP módszerével kevesebb altatószer használatára van szükség, és a páciensek gyorsabban gyógyulnak a műtét után. A módszer során az altatóorvos már a műtét előtt felméri a beteg félelmeit és elvárásait, és arról is beszélnek, hogy mit fog érezni a műtét után.

A műtét előtt a nagyon szorongó betegek előkészítést – általában fájdalomcsillapítót vagy altatót – kapnak. Az NLP technikával megnyugtatott pácienseknek azonban nem kell előkészítés, ők a műtét előtt is nyugodtak.

A módszer kifejlesztői könyvben is leírták tapasztalataikat.

| narkózis, altatószerek, NLP
2022-06-28 12:07:36
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop