Mit kell tudni a műtéti érzéstelenítésről? - II.

Mit kell tudni a műtéti érzéstelenítésről? című cikk folytatása.

Az altatószer, majd az izomlazító beadása után a légzés leáll, ekkor kerül sor a tubus bevezetésére, majd folyamatos kézi vagy gépi lélegeztetésre. A narkózis fenntartásához lehetőségünk van különböző fájdalomcsillapító, altató hatású gázok bejuttatására is.

A beteg ujjának végére helyezett kis csipesz az ujjbegyet átvilágítva és az ellenoldalra átjutó piros fényt elemezve képes megállapítani a vér oxigéntelítettségét. Megfelelő monitorrendszer a kilélegzett széndioxid és altatógáz mennyiségét is pontosan mutatja. A különböző sebességgel lebomló gyógyszereket folyamatosan ismételjük.

Hasi műtétnél különös jelentőségű az izomrelaxánsok (izomlazítók) pontos adagolása, mellyel elérhető, hogy az idegizom találkozásánál az ingerület ne tevődjön át, így a hasfal izmai tökéletesen ellazulhatnak, megkönnyítve a sebészi feltárást.

A jól vezetett narkózisban a gyógyszerhatások éppen a műtét végén szűnnek meg, lehetőségünk van azonban a felfüggesztésére újabb gyógyszerekkel is. A felfüggesztőszerek beadása után a légzés fokozatosan visszatér. Az izomerő, a köhögési reflex és a tudat visszatérte után a beteg az őrzőbe kerül.

A helyi érzéstelenítés

A narkózis (altatás) módszerei mellett a fájdalom kikapcsolásának másik nagy csoportja, a regionális érzéstelenítés elsősorban végtagi műtéteknél használatos. Nevének megfelelően a test valamely régiójának teljes érzéstelenítését érhetjük így el.

Érzéstelenítés a gerincvelő mellett

Az epidurál vagy spinál anesztézia során a gerincvelő mellé be adott helyi érzéstelenítő az ingerület áthaladását megakadályozza, így az alsó végtagok és a medence felől érkező fájdalomingerek nem jutnak el az agyba, illetve az agyból mozgatásra irányuló "parancsok" sem jutnak el az izmokhoz. 1-2 órára teljes érzéstelenség és mozgásképtelenség érhető el.

A gyógyszer bejuttatása a hát bőrének fertőtlenítése után az ágyéki csigolyák környékén rendkívül vékony tűvel, minimális fájdalmat okozva elvégezhető. A betegek részéről tapasztalt általános idegenkedés megalapozatlan.

Azok a páciensek, akik ezen a beavatkozáson átesnek, többnyire az előzetes várakozásokhoz képest elenyésző kellemetlenségről számolnak be. A spinal anesztézia jellemzője, hogy az adott területen nemcsak a vázizmok, hanem az artériák átmérőjét szabályozó izmok is elernyednek, az erek kitágulnak.

Az érpályában keringő vér mennyiségéhez képest az érpálya térfogata átmenetileg megnő, ami vérnyomáscsökkenést okoz. A szív szapora szívveréssel kompenzál, illetve néhány palack infúzió beadása az egyensúlyt megteremti. A gyógyszerhatás elmúlása után a téraránytalanság megszűnik, ezért fokozott vizelet elválasztással lehet számolni.

Felső végtagi műtéteknél a hónaljban a főartéria mellett futó idegrostok mellé adott Lidocain teljes érzéskiesést biztosíthat, ez az úgynevezett axillaris blokád. A felső végtagon az érzőideg végződésekre hatva is elérhetünk fájdalmatlanságot.

Vénába adott fájdalomcsillapító

Az ún. intravénás regionális anesztézia a kéz, alkar, felkar szoros kipólyázása után a vérkeringést elszorító mandzsetta felfújásával kezdődik, majd az így kiürített vénás érrendszert Lidocainnal töltjük fel. A gyógyszer eljut minden sejthez.

Hátránya, hogy csak kb. 30-60 perc közötti időtartamú műtétekhez használható. A műtét nem lehet hosszabb, mert a vérkeringés kirekesztése káros lehet. A túl hamar eltávolított szorító mandzsetta a még le nem bomlott Lidocain keringésbe jutását okozza, szívműködési zavarokkal járhat.

| narkózis, műtéti érzéstelenítés, fájdalomcsillapító, altatás, intratrachealis narkózis, érzéstelenítés, fájdalom, helyi érzéstelenítés
2017-11-03 10:27:54


Web Design & Development Prowebshop