Mit kell tudni a műtéti érzéstelenítésről? - II.

Mit kell tudni a műtéti érzéstelenítésről? című cikk folytatása.

Az altatószer, majd az izomlazító beadása után a légzés leáll, ekkor kerül sor a tubus bevezetésére, majd folyamatos kézi vagy gépi lélegeztetésre. A narkózis fenntartásához lehetőségünk van különböző fájdalomcsillapító, altató hatású gázok bejuttatására is.

A beteg ujjának végére helyezett kis csipesz az ujjbegyet átvilágítva és az ellenoldalra átjutó piros fényt elemezve képes megállapítani a vér oxigéntelítettségét. Megfelelő monitorrendszer a kilélegzett széndioxid és altatógáz mennyiségét is pontosan mutatja. A különböző sebességgel lebomló gyógyszereket folyamatosan ismételjük.

Hasi műtétnél különös jelentőségű az izomrelaxánsok (izomlazítók) pontos adagolása, mellyel elérhető, hogy az idegizom találkozásánál az ingerület ne tevődjön át, így a hasfal izmai tökéletesen ellazulhatnak, megkönnyítve a sebészi feltárást.

A jól vezetett narkózisban a gyógyszerhatások éppen a műtét végén szűnnek meg, lehetőségünk van azonban a felfüggesztésére újabb gyógyszerekkel is. A felfüggesztőszerek beadása után a légzés fokozatosan visszatér. Az izomerő, a köhögési reflex és a tudat visszatérte után a beteg az őrzőbe kerül.

A helyi érzéstelenítés

A narkózis (altatás) módszerei mellett a fájdalom kikapcsolásának másik nagy csoportja, a regionális érzéstelenítés elsősorban végtagi műtéteknél használatos. Nevének megfelelően a test valamely régiójának teljes érzéstelenítését érhetjük így el.

Érzéstelenítés a gerincvelő mellett

Az epidurál vagy spinál anesztézia során a gerincvelő mellé be adott helyi érzéstelenítő az ingerület áthaladását megakadályozza, így az alsó végtagok és a medence felől érkező fájdalomingerek nem jutnak el az agyba, illetve az agyból mozgatásra irányuló "parancsok" sem jutnak el az izmokhoz. 1-2 órára teljes érzéstelenség és mozgásképtelenség érhető el.

A gyógyszer bejuttatása a hát bőrének fertőtlenítése után az ágyéki csigolyák környékén rendkívül vékony tűvel, minimális fájdalmat okozva elvégezhető. A betegek részéről tapasztalt általános idegenkedés megalapozatlan.

Azok a páciensek, akik ezen a beavatkozáson átesnek, többnyire az előzetes várakozásokhoz képest elenyésző kellemetlenségről számolnak be. A spinal anesztézia jellemzője, hogy az adott területen nemcsak a vázizmok, hanem az artériák átmérőjét szabályozó izmok is elernyednek, az erek kitágulnak.

Az érpályában keringő vér mennyiségéhez képest az érpálya térfogata átmenetileg megnő, ami vérnyomáscsökkenést okoz. A szív szapora szívveréssel kompenzál, illetve néhány palack infúzió beadása az egyensúlyt megteremti. A gyógyszerhatás elmúlása után a téraránytalanság megszűnik, ezért fokozott vizelet elválasztással lehet számolni.

Felső végtagi műtéteknél a hónaljban a főartéria mellett futó idegrostok mellé adott Lidocain teljes érzéskiesést biztosíthat, ez az úgynevezett axillaris blokád. A felső végtagon az érzőideg végződésekre hatva is elérhetünk fájdalmatlanságot.

Vénába adott fájdalomcsillapító

Az ún. intravénás regionális anesztézia a kéz, alkar, felkar szoros kipólyázása után a vérkeringést elszorító mandzsetta felfújásával kezdődik, majd az így kiürített vénás érrendszert Lidocainnal töltjük fel. A gyógyszer eljut minden sejthez.

Hátránya, hogy csak kb. 30-60 perc közötti időtartamú műtétekhez használható. A műtét nem lehet hosszabb, mert a vérkeringés kirekesztése káros lehet. A túl hamar eltávolított szorító mandzsetta a még le nem bomlott Lidocain keringésbe jutását okozza, szívműködési zavarokkal járhat.

| narkózis, műtéti érzéstelenítés, fájdalomcsillapító, altatás, intratrachealis narkózis, érzéstelenítés, fájdalom, helyi érzéstelenítés
2017-11-03 10:27:54


Robotorvos kezdte meg működését egy kínai kórházban

Megkezdte "gyakornoki" idejét egy mesterséges intelligenciával rendelkező orvosasszisztens Kína Anhuj tartományának egyik kórházában.


Afrikában a világátlagnál kétszer többen halnak bele műtétekbe

Afrikában a világátlagnál kétszer többen halnak bele műtétekbe, noha az ottani páciensek fiatalabbak és jobb kondícióban vannak - írta a The Lancet című orvosi szakf...


Miért fáj az altatás után?

A központi idegrendszert gátló altatószerek jelentősen kitágították a sebészet határait. Szakemberek szerint azonban a műtét alatt biztonságot és fájdalmatlanságot ...


Mit kell tudni a műtéti érzéstelenítésről?

A műtéti érzéstelenítés elterjedt, általános formája az úgynevezett narkózis. A köznyelvben altatásnak nevezett beavatkozás valójában az éjszakai alvástól teljes...


Négyezer éves "sebészkések" bizonyítják az ősi Peru fejlett orvosi gyakorlatát

Négyezer éves "sebészkéseket" tártak fel régészek Peruban, ami igazolja, hogy az ősi perui orvosok sebészi beavatkozásokat végeztek a pácienseken.