Hirdetés

Tanulmány: drágább a robotműtét, de biztonságosabb

Rövidebb időt töltenek kórházban azok a páciensek, akik vese- vagy prosztataműtétjét robottámogatással végezték el, ritkábban van szükségük vérátömlesztésre és kevesebben halnak meg közülük, ám az ilyen műtétek számlája lényegesen magasabb - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

prosztataműtét, robotsebészet |

MTI Hírek 2012 ;9

A Journal of Urology című szakfolyóiratban közzétett elemzés az egyre gyakoribb robotműtéteket hasonlítja össze a hagyományosabb sebészeti beavatkozásokkal: a nyitott és a laparoszkópos műtétekkel.

A laparoszkópos - vagy kulcslyuk-sebészeti - megközelítés kevésbé invazív, és hatékonyabb is, mint a hagyományos, nyitott műtéti eljárások. A robotműtétnek nevezett operációnál egy vagy két apró bemetszésen keresztül juttatják a testbe a műtéthez szükséges eszközt és a kisméretű kamerát. Ezeknél a beavatkozásoknál az alkalmazott szuperpontos eszközök a sebész kezét is helyettesítik, maga az orvos egy konzolról távvezérli működésüket.

Jim Hu, a bostoni Brigham és Női Kórház kutatója csoportjával egy amerikai országos adatbázis 2008 utolsó negyedévére vonatkozó - a rendelkezésre álló legfrissebb - sebészeti adatait elemezte. Az összes prosztataeltávolítás több mint fele robot támogatásával zajlott, 44 százaléka volt nyitott műtét és csupán 3 százalék volt a laparoszkópos eljárások aránya. A veseműtétek esetében ennél gyakoribb volt a hagyományosabb módszerek aránya a robotműtéttel szemben.

A prosztataeltávolításon átesett páciensek közül a laparoszkópos és a robotműtétek után senki nem halt meg, míg a nyitott műtét után a páciensek 2 ezreléke hunyt el. A nyitott műtéten átesett férfiak 5 százalékának volt szüksége vérátömlesztésre, míg a laparoszkópos és a robottámogatású beavatkozások esetében csak 2 százalékuknak. A veseműtétek esetében hasonló eredményt mutatott az elemzés.

A költségeket tekintve a robotműtétek voltak a legdrágábbak (átlagosan 10 ezer dollárba - mintegy 2,2 millió forintba - kerültek), ennél 700 dollárral kevesebbet számláztak egy laparoszkópos és 1100 dollárral egy nyitott műtétes prosztataeltávolításért. A robotműtéttel végrehajtott veseeltávolításért 13 900 dollárt kértek, ami 2700 dollárral haladta meg a laparoszkópos és 1300 dollárral a nyitott műtét költségét.
prosztataműtét, robotsebészet

2012-03-06 01:00:25

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop