Albert kór

Az Achilles-ín kapcsolja a lábszár izomzatát a sarokcsonthoz. Az ín előtt található egy tömlő, amelynek a gyulladását Albert kórnak, latinul Achilles bursitisnek nevezzük.


Haglund-féle deformitás

Az Achilles-ín mögött található tömlő gyulladása. Az Achilles-ín kapcsolja a lábszár izomzatát a sarokcsonthoz.


Hátsó combizmok sérülése

A hátsó combizmok sérülései (más néven posztero-femorális izomhúzódás vagy -szakadás), amint a név is mutatja, olyan elváltozások, melyek a comb hátsó részének izomzatában keletkeznek.


Porckorongszakadás

A gerincoszlop csigolyáit porcból álló korongok választják el. Minden egyes korong egy erősebb külső és egy puhább belső részből áll, mely utóbbi a gerincoszlop rugalmasságát adja. Ha a porckorongok degenerálódnak, például sérülést követően, vagy a kor előrehaladtával, a porckorong belső része előboltosulhat, vagy áttörhet a külső rétegen (porckorongsérv). A porckorong kitüremkedett belső része nyomhatja vagy ingerelheti az ideggyököt, sőt meg is sértheti azt.


Rotátor tendinitisz

A rotátor tendinitisz (más néven úszóváll, teniszváll) a forgató izomzat szakadása és megduzzadása (a forgató izomzat azokat az izmokat és inakat jelenti, melyek a felkart a vállízületben tartják).


Vérvesztés, vérszegénység

Az erős vérzés az anémia leggyakoribb oka. Vérvesztéskor a szervezet gyorsan vizet von el az ereken kívüli szövetektől, hogy a vérpálya kellően fel legyen töltve. Ennek következményeként a vér hígul, és a vörösvértestek aránya csökken.


Vörösvértestek mechanikus károsodása

Normális esetben a vörösvértestek károsodás nélkül jutnak át az ereken. Mechanikusan károsodhatnak viszont az érpálya rendellenességein, mint az aneurizma (kiöblösödés az elvékonyodott érfalon), a műbillentyű, továbbá az extrém magas vérnyomás által. Ezek a rendellenességek szétroncsolják a normális vörösvértesteket, ezáltal azok tartalma a vérbe jut. A vese kiszűri ugyan ezeket az anyagokat, ez a folyamat viszont vesekárosodást okoz.


Szaruhártya herpesz szimplex fertőzése

A fertőzés (herpesz szimplex keratokonjunktivitisz, keratitisz) kezdeti tünetei, a kissé érzékeny, vörös szemek, könnyezés, és fényérzékenység enyhe bakteriális fertőzés tüneteire hasonlít. A szaruhártya duzzanata miatt a látás homályossá válik.


Szürkehályog (katarakta)

Az emberi szemlencse leggyakoribb betegsége a lencse elszürkülése révén kialakuló, látáscsökkenést okozó szürkehályog (cataracta). A szürkehályog lehet veleszületett, illetve az élet folyamán szerzett.


Érhártya melanóma (festékes daganat)

A melanóma a szem leggyakoribb rosszindulatú daganata. Korai stádiumában a betegség a látást nem zavarja, és rutin szemtükrözéssel ismerhető fel.


1 | | | | | | | | | |