Hirdetés

Az Ausztrália Északi területén élő gyerekek vérében van a legtöbb ólom a fejlett világban

Az ausztrál Északi területen élő gyerekek vérének ólomszintje a legmagasabb a fejlett világ fiataljainak körében - tette közzé a régióra vonatkozó friss adatokat Ausztrália Északi területének vezetősége.

ólom, vér, ólomszint |

MTI Hírek13 | MTI

Az Északi terület járványügyi központja különböző vizsgálatokat végzett el a térség hátrányos helyzetű - feltehetőleg repülőbenzint szipuzó - fiataljainak bevonásával, és a 178 alanyból 154-nél kiemelkedően magas volt a vér ólomkoncentrációja.

A központ igazgatóhelyettese, Charles Douglas szerint az eredmények nem csupán magasabbak voltak a vártnál, hanem a fejlett országok gyermeklakosságát tekintve az eddig tapasztalt legmagasabbaknak bizonyultak.

A vizsgált gyerekek vérének ólomszintje hatszorosa volt az átlagértéknek, de előfordult, hogy az elfogadható érték 17-szeresét mérték.

Douglas szerint a régió távol eső településein kialakult "közegészségügyi vészhelyzet" oka az, hogy nemrég megváltoztatták a repülőbenzin összetételét, így az anyag immár alkalmas a szipuzásra. Mindez azonban elkerülte a helyi hatóságok figyelmét.

"Ez rendkívül fontos ügy, mivel nagyon magas értékekről beszélünk és a következmények, különösen a gyermekek esetében, hosszú távúak és néhány esetben visszafordíthatatlanok lehetnek" - húzta alá az igazgatóhelyettes.

Hozzátette, hogy a repülőbenzin szipuzása súlyos máj- és vesekárosodáshoz, viselkedésbeli problémákhoz és néhány esetben halálhoz is vezethet.

Ausztrália Északi területének távoli részein drasztikus méreteket öltött a szipuzás áprilisban: videofelvétel is készült arról, ahogy a függő fiatalok betörnek a repülőterekre és leszívják a repülőbenzint a gépek szárnyából, hogy aztán elbódítsák magukat vele.

ólom, vér, ólomszint

2017-07-09 23:32:53

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop