Hirdetés

A chondroitin nem csökkenti a térdízületi fájdalmat

Egy több európai országban végzett vizsgálat szerint az igen népszerű chondroitin táplálékkiegészítő, amelyet a csípő- vagy a térdízületi osteoarthritis kezelésére alkalmaznak, nem hatásosabb, mint a placebo.

chondroitin, artrózis |

InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.

A chondroitin-szulfátot és a glukózamint igen sokan használják táplálékkiegészítőként, az Egyesült Államokban az éves forgalom egymilliárd dollár.

A chondroitin az ízületi porcokban található vegyület. A gyógyhatású készítményként árult chondroitint állati porcból vonják ki, általában szarvasmarhából vagy sertésből, de használnak cápa, hal és madár porcot is alapanyagként.

Svájci, brit és német kutatók húsz korábbi klinikai vizsgálat eredményeit elemezték statisztikai módszerekkel, és megállapították, hogy a chondroitin fájdalomcsillapító hatása minimális, ha egyáltalán létezik, és nem ajánlják használatát a klinikai gyakorlatban.

Egy bostoni professzor ugyanabban a folyóiratban közölt cikke szerint lehet ugyan, hogy a chondroitin nem hatásos, viszont ártalmasnak sem mondható, ajánlani azonban ő sem ajánlja.

– Ha a betegek azt állítják, hogy nekik használ – mondja dr. Felson –, akkor nem látom annak veszélyét, hogy továbbra is szedjék, ha javulást tapasztalnak ettől. – Hozzáteszi még, hogy a szervezet a chondroitint nem tudja feldolgozni, azt más összetevőkből állítja elő.

chondroitin, artrózis

2007-04-18 12:18:17

No menu item defined, wrong database setup!
Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop