Hirdetés

Univerzális rákteszt

A Queensland-i Egyetem kutatói tízperces ráktesztet fejlesztettek ki, 90 százalékos bizonyossággal lesz képes kimutatni a rákot a vérből. Eredményeiket a Nature Communications című folyóirat közölte.

rákteszt, marker |

InforMed Hírek15   InforMed | Sándor, K.


A kutatócsapat felfedezte, hogy a rákos DNS és a normál DNS eltérő módon kapcsolódnak fémfelületekhez. Ennek köszönhetően kifejlesztettek egy tesztet, mely különbséget tesz az egészséges és a rákos DNS között, még ha igen kis nyomokban található is a vérben.

A DNS-mintát aranyrészecskéket tartalmazó vízhez adják, a rákos sejtekből származó DNS hozzátapad a nanorészecskékhez, a víz rózsaszín marad. Az egészséges sejtekből származó DNS máshogy kötődik a részecskékhez, a víz színe kékre változik.

A kutatók 200 rákos emberi mintán és DNS-en tesztelték a módszert, 90 százalékos bizonyossággal. Egyelőre csak emlő-, prosztata- , bél- és nyirokcsomórákra vannak meg a eredmények, de a kutatók meggyőződése szerint az eredmények más ráktípusokkal is megismételhetők.

A módszer nagyon érdekesnek tűnik, mert hihetetlenül egyszerű, univerzális rákmarker, elérhető és olcsó, amely nem igényel bonyolult, laborokhoz kötött műszereket, mint a DNS-szekvenálás.

A teszt hatékonyságát embereken és klinikai vizsgálatokkal kell még bizonyítani.

rákteszt, marker

2018-12-10 17:25:28

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop