„Jó” koleszterin: nem is annyira jó?

Éveken át sulykolták belénk, hogy az LDL a „rossz” koleszterin, amely fokozza, míg a HDL a „jó”, amely csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

koleszterin, HDL | InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.

Ha tehát valakinek magas a HDL-értéke, bizonyára vállon veregeti magát, ha viszont alacsony, próbálja megemelni, például edzéssel, fogyással, napi egy pohár borral, netán magas dózisú niacinnal.

Ám még mielőtt túlzásokba esnénk, jó, ha tudjuk, hogy bizonyított ugyan, hogy a magas LDL-szint csökkentése előnyös, arra viszont nincs kellő bizonyíték, hogy a HDL-szint emelése hasznos lenne.

A HDL-szintet genetikai tényezők is befolyásolják. Egy nemzetközi tudóscsoport speciális genetikai elemzéssel készült vizsgálata szerint a magas HDL-érték önmagában nem csökkenti a szív-és érrendszeri kockázatot.

A kutatók nem véletlenül foglalkoztak a HDL-koleszterinnel, mert megfigyelésen alapuló vizsgálatokban következetesen azt tapasztalták, hogy a magas HDL-szinttel rendelkezőknél csökken a szív- és érrendszeri kockázat. Pusztán az a tény azonban, hogy kapcsolat van az alacsony HDL és a szívbetegségek csökkent kockázata között, még nem jelenti azt, hogy ennek oka az alacsony HDL-szint. A vér számos tényezője lehet egyes betegségekben alacsonyabb vagy magasabb, de kevés esetben áll fenn tényleges oksági összefüggés.

A HDL-koleszterin biokémiája is igen összetett. A HDL más lipidekkel is interakcióba léphet, és nem is minden HDL azonos hatású, ez függ a HDL-részecskék méretétől, a gyulladás fokától és a szervezet oxidatív stresszétől is.

Ami biztos: ha Önnek alacsony a HDL-szintje, mozogjon többet, hagyja abba a dohányzást, és adja le a pluszkilókat. Ezek a lépések védik a szívet, függetlenül a HDL-re gyakorolt hatásukról.

Berkeley Wellness

| koleszterin, HDL
2013-09-02 10:32:00


Fertőzés okozná az érelmeszesedést?

Nem a vérben lévő zsírok, hanem az erek külső falának vérellátási zavara állhat a szívinfarktust is okozó érelmeszesedés hátterében egy német szívsebész szerint...


Kuruzslás

Érelmeszesedéses embereket kezelt engedély nélkül, engedélyezetlen szerrel egy négytagú - egy biológusból, két orvosból és egy ápolóból álló - csoport Miskolcon ...


Most akkor használ-e a kávé vagy nem?

Napi néhány csésze kávé elfogyasztása segíthet elkerülni a szívbetegség ismert kockázati tényezői közé tartozó érelmeszesedést - állapították meg dél-koreai k...


Aki több halat eszik, növeli a HDL, azaz a jó koleszterin szintjét

Aki több halat eszik, növeli a jó koleszterin, vagyis az érfalakat védő HDL szintjét, ezzel csökkenti a szívbetegségek kockázatát - állapította meg egy finn kutatás.


„Jó” koleszterin: nem is annyira jó?

Éveken át sulykolták belénk, hogy az LDL a „rossz” koleszterin, amely fokozza, míg a HDL a „jó”, amely csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázat...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^