Hirdetés

Törékeny erek - Természetes védelem a magas koleszterin- és homocysteinszint ellen

A sok betegséggel járó, idő előtti öregedést végzetes folyamat, az érelmeszesedés okozza szervezetünkben…

koleszterinszint, homocysteinszint, antioxidáns |

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(11):55-55   Celsus Kft. | Mercz, M.

Az erekben való lerakódás lassítja a vér áramlását, és törékennyé teszi azokat. Mivel az erek veszítenek rugalmasságukból, kialakul a magas vérnyomás, s ezzel beindul az egészségügyi problémák lavinája.

Magas szintek

Tudjuk, hogy ereinknek, szívünknek és vérkeringésünknek két ellensége van. Ezek, bár önállóan lépnek fel, alapvetően együttműködnek, és felerősítik egymás hatását. Nevezetesen a túl magas koleszterin- és homocystein-értékről beszélünk. Következményként szív- és vérkeringési megbetegedéseket, infarktust és szélütést kell esetenként átélnünk.

A magas koleszterin- és homocystein-érték a következőképpen alakul ki:

A koleszterin életFontosságú anyag, melyet a szervezet maga is előállít. Ha azonban túl sok kerül a vérbe, az már veszélyezteti egészségünket. A májban való lebontás során két csoport alakul ki: egyrészt a káros LDL-koleszterin, amely az erekben való lerakódásokért felelős, s a veszélyes koleszterinértékeket okozza, másrészt pedig a hasznos HDL-koleszterin, amely a koleszterinnek a májba való visszajuttatásáért felelős.

A homocystein kéntartalmú, nagyon agresszív aminosav. Optimálisan és kiegyensúlyozottan táplálkozó ember esetében nagyon gyorsan lebomlik.

Ám, ha a szervezetben kevés folsav, B6- és B12-vitamin található, akkor hiányoznak azok az enzimek, amelyek irányítják a homocystein lebontását, ezért a vérben a szintje emelkedik. A homocystein sejtméregként hat, megtámadja az érfalat, gyulladást kelt, és durvává teszi azt. A megtámadott érfalak ideálisak az LDL-koleszterin számára, hogy plakkok formájában lerakódjon, s elindítsa az érelmeszesedés folyamatát.

Dobogós helyezés

Az érelmeszesedés elleni küzdelemben az első helyet a szójababból származó természetes lecitin foglalja el. Ezt régebben csak idegerősítő szerként ismerték, ám bizonyítottan jó hatású magas koleszterin-, illetve homocystein-értékek esetén is!

Amikor a diéta nem elég…

Ha a koleszterinszint öröklött okok miatt túl magas vagy egyéb okból haladja meg a 6,5 ml/l értéket, akkor nem táplálhatunk magunkban illúziót azzal kapcsolatosan, hogy az étkezés átállításával jó eredményeket érhetünk el. Ebben az esetben kezelés indokolt. Mindenki más reménykedhet.

Ha a megemelkedett értékeket helytelen táplálkozás okozza, akkor az állati zsírokról való lemondással, olívaolaj és repceolaj használatával jó hatás érhető el. Az állati termékek redukálásával, bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztással, illetve rendszeres mozgással a koleszterinértékek 10-20%-kal csökkenthetők.

Átállított táplálkozás

Természetes segítséget nyújt az E-vitamintartalmú termékek, kevés vörösbor, szójaprotein és szójababból származó természetes lecitin fogyasztása is.

Nem túl magas homocystein-értékek esetén is jó eredményt lehet elérni az étkezés megreformálásával. A folsavban - leveles zöldségfélék, sárgarépa, élesztő, teljes kiőrlésű termékek, avokádó, búzacsíra és hal-, B6-vitaminban - burgonya, diófélék, banán, rozs, árpa, búza - és B12-vitaminban - savanyú káposzta, túró és makréla - gazdag termékek nyújtanak ebben segítséget.

A Q1- és Q10-vitamin, a béta-karotin, a cink és a szelén is védi az ereket. A halolaj csökkenti a koleszterinszintet, így csökkenti az érelmeszesedés rizikóját.

M. M.
koleszterinszint, homocysteinszint, antioxidáns

2006-11-13 13:11:52

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop