Stridor

| MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck

A stridor a légzés alatt, elsősorban belégzéskor hallható sípoló hang, mely a garat (farinx), a gége (larinx) vagy a légcső (trachea) részleges elzáródásának következménye.

A stridor általában elég hangos, így a betegtől valamelyest távolabb is hallható, de többnyire csak mély belégzésben. A hangot a felső légutak szűkületén áthaladó turbulens légáramlás okozza. Gyermekekben a gégefedő gyulladása (epiglottitisz)H vagy a légutakba került idegentest okozhatja. Felnőttekben felső légúti daganat, tályog, duzzanat (ödéma) vagy a hangszalagok működési zavara lehet a kiváltó ok.

A stridor az életet fenyegető sürgősségi állapot tünete lehet. Ezekben az esetekben egy csövet (tubust) kell a beteg orrán vagy száján keresztül a légcsőbe vezetni (tracheális intubáció) vagy a légcsövet megnyitva (tracheosztomia) közvetlenül kell a csövet az elzáródás mögé a légcsőbe vezetni, a levegő útjának biztosítása és a beteg életének megmentése érdekében.

|
2002-06-04 17:52:05


Stridor

A stridor a légzés alatt, elsősorban belégzéskor hallható sípoló hang, mely a garat (farinx), a gége (larinx) vagy a légcső (trachea) részleges elzáródásának k...


hirdetés
^