Hirdetés

A kerékpározás nem ártalmas

A kerékpározás nem árt a férfiak szexuális egészségének a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem tanulmánya szerint, mely a Journal of Urology című szaklapban jelent meg.

kerékpározás, férfiak szexuális egészsége, húgyúti egészség |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A kutatók futók, úszók és kerékpárosok adatait hasonlították össze. A kutatás eredményei ellentmondanak korábbi közleményeknek, melyek szerint a kerékpározás negatívan hat a férfiak szexuális és húgyúti egészségére.

A kutatók 2774 brit, kanadai, ausztrál és új-zélandi kerékpáros, valamint 539 úszó és 789 futó adatait vizsgálták meg kérdőívek alapján, melyekben urológiai egészségükről számoltak be.

A három csoport egészségi állapotában nem volt különbség, bár néhány biciklis hajlamosabb volt a húgycsőszűkületre. Nem volt lényeges a különbség a szabadidős és a nagy intenzitással edző - több mint két éve, több mint heti háromszor, több mint napi 40 kilométert tekerő - kerékpárosok között sem.

A kutatók szerint több az előny, mint a hátrány, kerékpárral munkába járás például felére csökkenti a rák kockázatát. A kerékpározás szív- és érrendszeri előnyei óriásiak, az ízületeket pedig nem károsítja.

A tanulmány szerzői szerint a korábbi kutatásokban nem voltak kontrollcsoportok, és a résztvevők létszáma is kicsi volt.

Azt is megállapították, hogy a kerékpárosoknál gyakoribb a nemi szerv zsibbadása, de ha a biciklin töltött idő több mint 20 százalékában állnak, a kockázat jelentősen csökken.

kerékpározás, férfiak szexuális egészsége, húgyúti egészség

2018-01-14 20:24:33

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop