Narcolepsia: Öröklött betegség, amelynek nincs gyógyszere

LONDON - A narcolepsia kellemetlen alvási rendellenesség, melyet gyakran nem ismernek fel az orvosok, a tüneteket kialvatlanságnak tulajdonítják.

öröklött, narkolepszia, katalepszia, öröklött | The New York Times Health News Service   Medincorp | Laurance, J.

A betegségtől szenvedőket azonnali és ellenállhatatlan alvási vágy ragadja el, vacsora közben beleesnek a levesükbe, összejöveteleket végigalszanak, néha még szex közben is elalszanak.

Az országúton magukat és másokat veszélyeztetnek, elalszanak a volánnál . A napközben fellépő álmosság a súlyos országúti balesetek leggyakoribb oka.

Öröklött állapotról van szó, mely az immunrendszer rendellenességeihez kapcsolódik. A legkellemetlenebb vonása az izommozgások ellenőrzésének elvesztése, a cataplexiának nevezett állapot, amely mindig fellép, ha az illető izgalomba jön. Az állkapocs rángatózni kezd, lebukik a fej, összecsuklanak a lábak.

Nagy-Britanniában becslések szerint 40000 embert érint a betegség, de csak 3500-at diagnosztizálnak. Az amphetamin alapú stimulánsok ugyan hatásosak, de a betegek fokozatosan hozzászoknak, egyre nagyobb dózisra van szükségük és egyre több a mellékhatás.

Michael Sergeant, a Narcolepsy Association elnöke szerint a betegek évekig nem fordulnak orvoshoz, és akkor is elküldik őket, azzal, hogy feküdjenek le korábban és vegyenek nagyobb ébresztőórát maguknak. "Megalázó a helyzet. Minden olyan sorstársunkra, akinek megállapították a betegségét, tíz olyan jut, aki küszködik és nem tudja, mi baj van vele, vagy nem megfelelő kezelést kap.

Megjelent: The Independent, London

| öröklött, narkolepszia, katalepszia
2002-07-31 18:35:51


Az alvászavarokról általában

Az alvászavarok jellemzője az elalvás, a tartós alvás, az ébren maradás nehézsége, illetve alvás közben kóros viselkedés, például rémálmok vagy alvajárás.


Mit együnk és mit ne, hogy jól aludjunk?

Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan ételt és italt, amelytől jobban tudunk aludni, valamint azokat az ételeket-italokat is, amelyeket jobb kerülni, ha egészséges, mé...


Alváslabor nyílt a Szent János Kórházban

Alváslabor nyílt a Szent János Kórházban, az intézmény csecsemő- és gyermekosztályán szakmai csoport bevonásával vizsgálják a gyerekek alvási zavarai mögött megh...


Be lehet-e hozni az alváshiányt?

Ha egy nap kevesebbet eszünk, másnap különösebb erőfeszítés nélkül bepótolhatjuk a lemaradást. De vajon így van ez az alvással is? Lehetséges például, hogy az egé...


Több oka lehet az alvászavarnak

Valamilyen betegség és a rendszertelen életmód is okozhat alvászavart - hívta fel a figyelmet Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgat...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^