Hirdetés

DHEA-szulfát szint

28 éves nő vagyok, most voltam hormonvizsgálaton, ahol megnézték a DHEA-szulfát szintemet, ami eltér a megadott szinttől. Egy kicsit magasabb: a referenciatartomány 2,68-9,20 az én értékem 12,80.
Ez mitől lehet? Mit lehet vele kezdeni? Mi bajom lehet?
Válaszukat előre is köszönöm!

|

Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

A kérdést fordítva kell feltenni. Miért történt a vizsgálat, nem tud teherbe esni, elhízott, menzesz zavara van? Mert, míg egy kóros vércukorérték, vagy magas májenzimek alapján sejthető, hogy miről van szó, egy összefüggésiből kiemelt labor lelet önmagában nem értelmezhető.
A dehydroepiandrosterone, vagy DHEA, egy szteroid hormon, a tesztoszteron és az oestrogén kémiai "rokona". Koleszterinből a mellékvesekéreg állítja elő. Az életünk első éveiben alig készül DEHA, csak hat éves kor körül kezd megjelenni a keringésben. Legmagasabb a szintje a húszas éveink közepén (tehát, amiben jelenleg is van), majd 75 éves korunkra az 50 évvel ezelőtti érték 20%-ra esik vissza. A férfiak DEHA szintje minden korban kissé magasabb, mint a nőké.
De pontosan nem tudjuk, hogy mi a szerepe a szervezetünkben. Az egyetlen biztos tény, amit ismerünk róla, hogy a DEHA könnyen átalakul más hormonná, így ösztrogénné és tesztoszteronná is.Ezért nincs túl sok értelme a vizsgálatának. Van, aki táplálék-kiegészítőként fogyókúrás célból használja, mások az öregedés ellen, mások potenciazavar esetében, megint mások az Alzheimer kórt, vagy éppen a Parkinson kórt "gyógyították" vele, vagy éppen az SLE-t , de ami mindenre jó, az nem jó semmire se.

2006-07-06 06:43:09

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop