Hirdetés

Gégegyulladás

Gégegyulladás leggyakrabban a felsőlégutak vírusos fertőzése - általában közönséges megfázás - következtében alakul ki, de társulhat hörgruthoz, tüdőgyulladáshoz, influenzához, szamárköhögéshez, kanyaróhoz, torokgyíkhoz vagy a felsőlégutak bármilyen eredetű gyulladásához és fertőzéséhez is. A hang túlerőltetése, allergia és a nyálkahártyát izgató anyagok, pl. cigarettafüst belégzése mind okozhat gyors lefolyású (heveny) vagy elhúzódó (idült) gégegyulladást.

gégegyulladás, laringitisz |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

Általában a hang szokatlan elváltozása, rekedtsége vagy akár a teljes elvesztése a legszembeötlőbb tünet. Csiklandozó, kaparó érzés keletkezhet a torokban, és a beteg állandó késztetést érezhet torokköszörülésre. A tünetek a gyulladás mértékével párhuzamosan változnak. Súlyosabb fertőzésekben láz, általános rossz közérzet, nyelési nehezítettség, torokfájás jelentkezhet. A gége duzzanata (gégeödéma) megnehezítheti a légzést. Egy - a fogorvosok által használthoz hasonló - hajlított végű tükör segítségével vizsgálva, az orvos duzzanatot és enyhe vagy kifejezett vörös elszíneződést találhat a gége nyálkahártyáján.

A vírusos gégegyulladás kezelése a tünetektől függ. A beszéd kerülésével vagy csak suttogásra való korlátozásával és párás levegő inhalálásával csökkenthetők a panaszok, és elősegíthető a gyulladt területek gyógyulása. Ha hörgrut áll a háttérben, ennek kezelése megoldhatja a gégegyulladást is. Bakteriális eredet esetén szájon át antibiotikum adása vezethet eredményre.

gégegyulladás, laringitisz

2009-02-15 10:27:47

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop