Gyomor- és bélhurut

A fertőző gyomor- és bélhurut (gasztroenteritisz) az emésztőrendszer hányással és hasmenéssel járó fertőzése. Számos baktériumfajta okozhat gyomor- és bélhurutot, egyesek mérgező anyagok (toxinok) termelése útján, mások pedig a bélfalban szaporodnak. Az utóbbiak bejuthatnak a véráramba is. Vírusok és paraziták, például Giardia is okozhat gyomor- és bélhurutot.

gyomorhurut, bélhurut, fertőző, gasztroenteritisz, bélhurut, fertÅ‘zÅ‘ | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Tény, hogy az Egyesült Államokban és más országokban kórházi ellátást igénylő súlyos hasmenések majdnem feléért egy vírus (rotavírus) a felelős. A baktériumok és a paraziták kevésbé állnak előtérben az Egyesült Államokban, mint a fejlődő országokban, de okoznak ételmérgezési járványokat és hasmenést is. A súlyos hasmenések következményei teljesen mások az iparilag fejlett és a fejlődő országokban. Például annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban évente több millió gyermekkori hasmenéses eset zajlik le, csak néhány száz gyermek hal meg, míg a hasmenéses betegségek több mint 3 millió, 5 évnél fiatalabb áldozatot követelnek a fejlődő országokban egy év alatt.

Tünetek és kórisme

A gyomor- és bélhurut rendszerint hányást és hasmenést okoz. Az ok kiderítéséhez az orvos megítéli, vajon a gyermek érintkezett-e fertőző forrással (például különleges étellel, állattal vagy beteg emberrel), milyen régóta vannak a gyermeknek tünetei és melyek ezek a tünetek, milyen gyakori a hányás és van-e hasmenés is, a diagnózishoz az orvos figyelembe veszi a gyermek korát is.

A gyomor- és bélhurut tüneteinek megjelenése után 24 órával a hat hónapos kor alatti csecsemők már kiszáradhatnak, mert túl sok vizet vagy sót (elektrolitok) veszítenek. Bármelyik gyermek kiszáradhat 24 órán belül is, ha a hányás és a hasmenés súlyos, és a folyadékbevitel nem megfelelő. A kiszáradt gyermeknek rossz az étvágya, száraz a szája, lázas, kevés a vizelete, szomjas és veszít a súlyából. Súlyosabb kiszáradás esetén a szemek besüppedtek és szárazak, és a fej tetején a kutacs is behúzódik. A gyermek aluszékony lehet. Idősebb csecsemőknél és túlsúlyos, fiatal gyermekek esetében a tünetek nem jelentkeznek, amíg a kiszáradás súlyossá nem válik. Olykor ezek a gyermekek nagyon gyengék, bőrük száraz és meleg, szemük száraz és beesett.

Kezelés

Először folyadékot és elektrolitokat adnak - általában oldat formájában szájon át, de súlyos kiszáradás esetén intravénásan - a hányással és hasmenéssel veszített folyadékok és elektrolitok pótlására. Idősebb csecsemőknek és egyébként egészséges gyermekeknek antibiotikumokat csak bizonyos baktériumok és paraziták esetén adnak, így azoknál, amelyek véres hasmenést vagy kolerát okoznak. Hat hónapnál fiatalabb csecsemőket és károsodott immunrendszerű gyermekeket antibiotikumokkal kezelnek, még ha a bélrendszeren kívül egyéb jele nincs is a fertőzésnek. Az antibiotikumok hatástalanok vírusok okozta gyomor- és bélhurut esetén. Ha a hasmenést utazás előzte meg, vagy a hasmenés súlyos és tartós, gyakran használnak antibiotikumot.

| gyomorhurut, bélhurut, fertőző, gasztroenteritisz
2009-02-13 13:02:40


Bélhurutjárvány tört ki egy dél-ukrán városban, több százan betegedtek meg

Gyomor- és bélrendszeri fertőzés miatt néhány nap alatt több százan fordultak orvosi segítségért a dél-ukrajnai Izmajil város és a környező falvak lakói közül, a...


IBS gyermekkorban

Az elmúlt öt évben csaknem ötödével nőtt hazánkban a gyulladásos bélbetegségekben szenvedő gyermekek száma, ez évente csaknem kétszáz új esetet jelent.


Zöld a baba széklete? Semmi pánik!

A fiatal mamák bizonyára sokféle székletét ismerik már a babának. Lehet kis bogyó, vagy olyan híg, hogy oda lesz a frissen felhúzott ágynemű. Ha azonban zöldes színű...


Megduplázódott a Crohn-beteg gyerekek száma

Az elmúlt 10-15 évben a fejlettebb országokban megduplázódott a Crohn-betegségben szenvedő gyerekek száma. Dr. Veres Gábor, az I.Sz. Gyermekgyógyászati Klinika docense s...


A kólika a migrén korai jele lehet

A migréneseknek néha a fájdalomtól sírhatnékjuk van. Francia és olasz kutatók szerint ugyanez történhet a kólikás csecsemővel is.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^