Rózsahimlő (rubeola)

Közvetve nem, csak közvetlen cseppfertőzés útján terjed. 3-12 éves kor között a leggyakoribb. Vírusa kevésbé fertőz, mint a kanyaróé. Ugyancsak végleges védettséget hagy maga után.

rubeola, rózsahimlő, rózsahimlÅ‘ | Orvos a családban 1991 ;   Medicina Kiadó | Szendei, Á.
Tünetek. A lappangási idő 14-21 nap. A kiütés többnyire az arcon, a nyakon, majd 12 óra leforgása alatt az egész testen megjelenik láz kíséretében. A nyirokcsomók megduzzadnak. A gyors terjedés miatt a terjedés irányát legtöbbször nem lehet megállapítani. A kiütések kölesnyi, lencsényi, élénk rózsaszínű foltokból állanak. Nagyságuk a kanyaró és a vörheny kiütése között van. A láz 2-3, ritkábban 4-5 napig tart. A kiütések legtöbbször 3-4 nap, néha csak 8-10 nap után múlnak el. A kiütésnek nem marad nyoma. A betegség legtöbbször olyan enyhe, hogy a gyermeknek még a közérzetét sem zavarja.

Szövődménye-gyakorlatilag nincsen.

Gyógyítás. Agynyugalom, szükség esetén lázcsillapító. A kiütés elhalványodása után fel lehet kelni, az elkülönítést is meg lehet ilyenkor szüntetni.

Megelőzés. A betegséget csak akkor kell bejelenteni, ha a beteg terhes, mert a terhesség első harmadában bekövetkezett rubeolás fertőzés magzatkárosodást okozhat. Ilyen esetben mindig célszerű kikérni a nőorvos vagy a genetikus szakorvos tanácsát. Ha a terhes anya rubeolás családnál járt vagy olyan közösséggel érintkezett, ahol rubeola előfordult-és gyermekkorában nem esett át ilyen fertőzésen -, gammaglobulin-oltást kell kapnia. Az egészséges gyermekeket a rubeolás fertőzéstől nem kell védeni. Leánygyermekeknél pedig egyenesen kívánatos, hogy gyermekkorukban kapják meg a rubeolát; így védettségre tesznek szert, és a későbbi terhesség idején nem fenyegeti a magzatot a fejlődési rendellenesség veszélye.

| rubeola, rózsahimlő
2003-01-08 14:12:33


Hivatalosan rubeolamentessé nyilvánították az amerikai kontinenst

A világon elsőként Észak- és Dél-Amerikát hivatalosan is rubeolamentessé nyilvánította az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) csütörtökön.


Rózsahimlő (rubeola)

A rózsahimlő (rubeola, 3 napos kanyaró) fertőző, enyhe tünetekkel, így ízületi fájdalommal és kiütésekkel járó vírusos megbetegedés. A rózsahimlő főleg fert...


Progresszív rubeolás agyvelőgyulladás (panenkefalitisz)

A progresszív rubeolás panenkefalitisz nagyon azoknak a gyermekeknek ritka, az agyat érintő, egyre súlyosbodó betegsége, akik még a méhen belül rubeolavírussal t...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^