Hirdetés

Kannabisz pszichózis

Növelheti a pszichózis kockázatát a nagy THC tartalmú kannabisz napi fogyasztása egy nemzetközi kutatás szerint, melyet a londoni King's College vezetett és a Lancet Psychiatry című lorvosi folyóiratban jelent meg.

pszichózis, kannabisz, THC |

InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.


A tizenegy központ részvételével készített tanulmány ismét bizonyította a magas THC tartalmú kannabisz napi fogyasztása és a pszichózis kialakulása közötti kapcsolatot. A megbetegedés kockázata ötszörösére emelkedhet azokhoz képest, akik nem használnak kannabiszt.

Olyan 18 és 64 év közötti páciensek adatait vizsgáltuk meg, akik 11 európai és brazil központban jelentkeztek kezdődő pszichózisukkal. 2010 májusa és 2015 áprilisa között 901 pszichózisos páciens adatait gyűjtötték össze.

A pszichózis fő jellemzője, hogy a páciens elveszíti kapcsolatát a valósággal, lehet, hogy hangokat hall vagy olyan dolgokat lát, amelyek nincsenek jelen. A betegség különbözik attól, amit a drog befolyása alatt át lehet élni.

A kontrollcsoportot 1237 fő alkotta, résztvevőinél nem diagnosztizáltak pszichózist, a tagokat mindig a központ szerinti helyi lakosságból választottak ki.

A résztvevőknél feljegyezték, milyen gyakran és milyen kannabiszt fogyasztanak. Ezután a marihuána pszichoaktív alkotóeleme, a tetrahydrocannabinol (THC) mennyiség - tíz százaléknál alacsonyabb vagy magasabb THC-tartalom - alapján két csoportok alakítottak ki.

A napi kannabisz fogyasztóknál nagyobb volt a pszichózis kockázata, mint a nem fogyasztók esetében, nagyjából 3,2-szeresére növekedett a rizikó. Ez az arány csaknem ötszörösére emelkedett a nagyon erős kannabisz napi fogyasztásával.

pszichózis, kannabisz, THC

2020-03-09 11:47:31

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop