Öngyilkosság, krízis

Az élettagadó gondolatok, öngyilkossági kísérletek mindig krízisállapotot jeleznek.

öngyilkosság, krízis, öngyilkosság, krízis | Gyógy-ír   Kisalföld | Belényessy, I.
A krízist provokálhatja lelki és testi betegség vagy élethelyzeti és párkapcsolati konfliktus. Az öngyilkossági kísérlet elkövetésekor olyan intenzitással szűkül be a beteg tudata saját, megoldhatatlannak látszó problémájára, hogy elnyomja az élni akarás ősi ösztönét. Ebben az értelemben az öngyilkosságot megkísérlő ember pszichéje a tett pillanatában beteg. Ezért ápolják a túlélőket elmeosztályon.

A krízisben lévő ember szerencsére napjainkban több helyről is kaphat külső segítséget. Ilyen célzattal működnek a lelkisegély-szolgálat telefonjai és a krízisambulanciák.

Prevenciós (megelőző) munkát végeznek a mentálhigiénes szakemberek, orvosok, pszichológusok, terapeuták. De mindezeknél fontosabb szerepe van a környezetnek, a családnak, a tágabb mikroközösségnek, hiszen ők látják a megváltozott viselkedés jeleit. Tudói lehetnek az okoknak is, akár betegségnek, akár magánéleti, párkapcsolati vagy egzisztenciális gondoknak.

Vegyük sorra azokat a veszélyeztető helyzeteket, amelyek élettagadó gondolatokkal párosulhatnak, s amelyekben a szűkebb családi közeg odafordulása és segítő szándéka megakadályozhatja a tragédiát.

Depresszió és kényszerbetegség

A lelki betegségek közül talán a depresszióról és a kényszeres tünetképződésről érdemes külön szólni. A depresszió alapvető tünete a kilátástalanság érzése, ehhez társulhatnak öngyilkossági gondolatok. Általában nem beszél róluk a beteg.

Az odafigyelő környezet leginkább azt érzékeli, hogy a depressziós ember zárkózott, nincsenek igazi céljai, nem tud semminek örülni. A kényszerbetegség bizonyos fajtájában a beteg kényszert érez önmaga elpusztítására. Küzd a kényszeres gondolatok ellen, nem néz ki az emeleti ablakon, mert vonzza a mélység. Elkerüli az utazást vonaton vagy metrón, mert kényszert érez, hogy a sínekre vesse magát.

Tudata a beteg gondolatok ellen tiltakozik, de a napi harc pszichés energiáit felemészti.

Alkoholfüggőség

Gyakori, hogy az öngyilkosságot megkísérlők alkoholfüggő betegek. Az évek hosszú során rendszeresen elfogyasztott nagy mennyiségű alkohol nemcsak függőséget eredményez, a személyiséget is megváltoztatja.

Bizalmatlanná, gyanakvóvá tesz. A gyanakvó alapattitűd felnagyítja az apró sérelmeket. Ezek az elfogyasztott alkohol hatására tovább torzulnak, olyannyira, hogy súlyuk alatt összeomlik a személyiség. Egyetlen rövidre zárt menekülési út marad, az öngyilkosság. Sok alkoholista választja a halál drasztikus nemét (leggyakrabban talán az önakasztást) féltékenységi és üldöztetéses téveszmék hatására.

Megváltozott cselekvőképesség

Külön említést érdemelnek a maradandó - életminőséget is negatívan érintő - állapotváltozással járó betegségek: bénulások, csonkolások, krónikus állapotképek.

Nemcsak a betegnek kell tudni elfogadni megváltozott önmagát, az őt körülvevő családnak is alkalmazkodnia kell. Az alkalmazkodás néha apró, máskor alapvető szokások rendjét változtatja meg. Akkor szolgálja a beteg érdekét, ha érződik belőle a megmaradt emberi értékek megbecsülése.

Ha a beteg állapotának elfogadása és a család életmódjának megváltoztatása mögött érezhető a szeretet és az összetartozás ereje. Saját rehabilitációs osztályunk példájából mondom: akkor gyógyul gyorsabban az afázia (beszédzavar), ha van kinek elmondani a visszatérő szavakat, akkor mozdul gyorsabban a bénult láb, ha igazi otthon felé indulhat. Az igazi otthon hiányában előjön a depresszió. Ilyenkor kell a gyógyszeres segítség és a pszichoterápia.

Konfliktushelyzetek

A konfliktusok provokálta öngyilkossági kísérletekben mindig szerepe van egyfajta biztonság elveszítésének. Vonatkozik ez a felnőttkori szerelmi háromszögekre ugyanúgy, mint a felnőttséget kereső serdülő szerelmi bánatára, de az érzelmileg elhanyagolt, biztonságot veszített, szülei veszekedése miatt bűntudatot érző gyermekekre is.

Súlyos örökség az utódokra

Az elsődleges védelem, a megelőzés lehetősége az összetartozás erejében, a másikért érzett felelősség felvállalásában rejlik. Az öngyilkosságot elkövetők száma egyes földrajzi helyeken, ezen belül is egyes családokban halmozottan jelentkezik.

Emiatt tartja magát az a téves megközelítés, hogy az öngyilkosság - az élni akarás ösztönének tagadása - örökletes. Egyéni életünk szociális minták megtanulása. A családon belüli öngyilkosság negatív minta. A meghívott halált a fájdalom mellett döbbenet, bűntudat és titok övezi. A bűntudat nehezen, a titok egyáltalán nem dolgozható fel. Csak arra való, hogy élete bármelyik szakaszában krízisbe jutó családtag kövesse a negatív mintát.

Ilyen módon aki akár beteg, akár élethelyzet-nehézségek miatt öngyilkosságot kísérel meg vagy követ el, súlyos örökséget hagy utódaira.

| öngyilkosság, krízis
2007-12-10 17:18:30


Egyre több gyógyíthatatlan beteg kér eutanáziát Kaliforniában

Egyre több gyógyíthatatlan beteg kér eutanáziát Kaliforniában: tavaly 374 ember vetett véget életének kérelmezett gyógyszerrel - adta hírül pénteken az amerikai áll...


30 százalékkal nőtt az öngyilkosságok aránya

Tizenhét év alatt 30 százalékkal nőtt az öngyilkossági ráta az Egyesült Államokban, 2016-ban 45 ezer ember vetett véget az életének - közölte az amerikai járványü...


Nyerészkedés miatt bíróság elé került egy eutanáziában legális segítséget nyújtó svájci szervezet alapítója

Nyerészkedés miatt bíróság elé került egy eutanáziában legális segítséget nyújtó svájci szervezet alapítója pénteken Usterben. Azzal vádolják, hogy rendkívül ...


Végrehajtották az eutanáziát a 104 éves ausztrál tudóson

Orvosi segítséggel távozott az élők sorából csütörtökön Svájcban David Goodall 104 éves ausztrál tudós, akinek történetét nemzetközi figyelem övezte, mivel az e...


Svájcba utazik meghalni Ausztrália legidősebb, 104 éves tudósa

Svájcba indult Ausztrália legidősebb, 104 éves tudósa, hogy egy bázeli klinikán orvosok segítsék halálba, mert hazájában törvény tiltja az eutanáziát.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^