Hirdetés

Anyajegyvédelem.
Mikor válhatnak veszélyessé és hogyan ügyeljünk rájuk?

A bőrdaganatok közül a legveszélyesebb az, amelyik festékes anyajegyből indul ki. Ezért, ha valaki ismeri a saját testét, tudja, hol találhatók rajta anyajegyek, és azok milyenek, hamarabb észreveszi, ha valamelyikben változás következett be.

anyajegy, napozás, bőrrák, mekanoma, festékes anyajegy |

InforMed Hírek29:52-53   InforMed | Révész, K.

Kép: Sutterstock.com

Veszélyes anyajegyek

Az anyajegy olyan elváltozás, amely a bőr egyes sejtjeinek vagy szöveteinek helyi felszaporodásából áll. Így meg lehet különböztetni pigmentált (festéket termelő sejtek) anyajegyeket, éreredetű, kötőszövetes, vagy faggyúmirigyekből, verejtékmirigyekből stb. kiinduló anyajegyeket.

Kialakulásuk a magzati élet során történő szövetszerveződési zavarra vezethető vissza. Jelen lehetnek már a születéskor, de gyakran csak az élet későbbi időszakában alakulnak ki.

Gyakoriságuk és jelentőségük szempontjából a pigmentet termelő sejtekből kiinduló, azaz a festékes anyajegyek a legfontosabbak, mert a legveszélyesebb bőrrák, a melanoma alakulhat ki belőlük.

Mint a többi anyajegyre, a festékes anyajegyekre is jellemző, hogy formájukat, megjelenésüket általában nem változtatják. Néha azonban növekedésnek indulhatnak, vagy más változások figyelhetők meg rajtuk. És éppen ezek a változások azok, amelyek nagyon fontosak a megfigyelő számára, amelyeket észre kell venni, és nagyon komolyan is kell venni!

Inkább "feleslegesen" menjen orvoshoz, mint későn! Bár egyetlen vizsgálat sem felesleges, ha az a megelőzést szolgálja. Orvosa biztosan nem fogja annak tartani, és biztos, hogy Ön sem érzi majd magát kellemetlenül, ha azt hallja: minden rendben! A bőrrák esetében még kifejezettebben igaz az, hogy könnyebb megelőzni, mint kezelni a bajt.

Vannak emberek, akiknek a bőrén nagyon sok, különböző méretű, alakú anyajegy van.

anyajegy, napozás, bőrrák, mekanoma, festékes anyajegy

2023-05-02 12:22:00

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop