Hirdetés

Neurodermitisz (atópiás ekcéma)

Új fejezet nyílhat az idegrendszeri zavar következtében kialakuló, viszkető foltokban megjelenő bőrelváltozás, a neurodermitisz kezelésében. A Düsseldorfi Egyetem Bőrklinikájának vizsgálatában 213 beteg vett részt: fejbőrre, nyakra, végtagokra kentek egy újfajta krémet, melytől az esetek 80 százalékában csökkent a viszketés, a fájdalom. A kezelés hatékonysága a három kontrollcsoportban 67-83 százalék közötti volt. A szer hatása már három nap után mutatkozik, három héttel később pedig szinte teljes a siker. Mellékhatásként csupán enyhe, égő érzés jelentkezik, míg a kortizonkezelés utóhatásaként jelentkező bőrelvékonyodás itt elmarad. Több millió neurodermitiszes beteg reménykedik, és várja a két éven belül piacra kerülő krémet.

Atopiás dermatitis, Dermatitis atopica, Bőrbetegségek, Bőrbetegség, Bőr betegség, Bőr megbetegedés, bőr, viszketés, neurodermitisz |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Balaicza, E.; Szepesi, D.

A neurodermitisz az egyik leggyakrabban előforduló bőrbetegség. Az érintettek száma ma is drasztikusan nő. A felnőttek mintegy 1 százaléka, a gyerekeknek viszont már 10 százaléka szenved az atópiás ekcémának nevezett betegségben. A 100 ezer lakosra jutó betegek száma tízévenként megduplázódik. Allergiaszerű tünetek jellemzik a betegséget, ugyanis bizonyos anyagok a bőr irritációját idézik elő: viszketést, pirosodást, ekcémát. Meglepő módon nemcsak a bőrt érő allergének okozzák ezeket a reakciókat, hanem belélegzett anyagok is váltanak ki neurodermitiszes tüneteket.

Neurodermitisznél a bőr védő szerepe szenved csorbát, gyakran genetikailag meghatározott hajlam alapján. Ilyenkor az allergének behatolnak a bőrbe, és erre a szervezet összetett immunfolyamattal válaszol: az immunglobulin E nevű ellenanyag segítségével a felületi bőrsejtekhez kapcsolódnak, ennek hatására a fehérvérsejtek egy egész sor gyulladást keltő anyagot választanak ki. Ha a külső hatásokból indulunk ki, környezeti betegségnek is felfoghatjuk a neurodermitist. Bár egyes kutatók szerint a környezet kemizálásához semmi köze, mert a legtöbb neurodermitiszt kiváltó allergén nem kémiai eredetű, hanem természetes anyag. Mint például pollen, házi poratka, penészgomba vagy élelmiszerek alkotórésze. A háziállatok szőrének szerepét eddig ez ügyben alulértékeltük. A városi családok mintegy 60 százaléka tart háziállatot, leggyakrabban macskát, s ez a tény már magában is elegendő alap lehet a betegség kialakulásához.

HASZNOS TIPPEK

Hogyan csökkenthetjük minimálisra a házi poratka veszélyét?

Lakás: szellőztessünk gyakran. Ha módunkban áll, lakjunk száraz környezetben, az első emelettől följebb. A lakás hőmérséklete 20 °C alatt legyen, ne használjunk klímaberendezést.

Ruházat: zárt szekrényben tartsuk ruházatunkat.

Ágy: Habszivacsból vagy műanyagszálból készült matracot és párnát használjunk, lenhuzattal, a poratkákat átengedő anginnal. Fürdés, zuhanyozás után közvetlenül ne feküdjünk ágyba. Hordjunk hálóruhát.

Játék, plüssállatok: rendszeres időközönként mossuk, és tegyük mélyhűtőbe.

Porfogók: távolítsuk el a különféle porfogókat, a szőnyeget, nehéz függönyöket, kárpitos bútorokat, nyitott polcokat.

Háziállatok: ne tartsunk háziállatot, mert bőrének hámladéka a poratkák táplálékául szolgál.

Porfogó maszk: erős porozással járó tevékenységeknél tegyünk fel porfogó maszkot.

OKA: STRESSZ, ÖRÖKLÖTT HAJLAM

Szerepet játszanak a lelki zavarok és az öröklöttség is, a neurodermitisz neve is azt jelenti, idegi eredetű bőrgyulladás. A pácienseknek több mint fele elmondja, hogy stresszhelyzetben erősödnek a panaszok, gyakran pedig ettől alakulnak ki. Az érintett bőre szinte kivirágzik, amikor komoly stressz vagy családi probléma áll elő. Az allergiás válasz öröklött készsége az atópia, szintén elősegíti a betegség kialakulását. Azoknál a gyerekeknél nagyobb a rizikó, akiknél mindkét szülő neurodermitiszes. 10 veszélyeztetett gyerekből hétnél biztosan előjön ez a bőrbetegség.

ÉRDEKES EREDMÉNYEK

Egypetéjű ikreknél vizsgálták a neurodermitiszt, és kiderült, hogy az örökletes hajlamon kívül közrejátszanak további kiváltó okok, mint például a házi poratka és házi macska szőre is.

ÖRÖKLŐDŐ? ALKATI? KÖRNYEZETFÜGGŐ?

Majdnem minden negyedik gyerek szenved valamilyen allergiában. Az elsősök mintegy 5 százaléka neurodermitiszes. A felnövekvő nemzedékekben egyre magasabb arányú az allergia előfordulása. A bőrgyógyászati rendelők látogatóinak nagyobb része allergiás. Ezek közül az ekcéma a leggyakoribb, de ha ehhez még hozzászámítjuk a pattanásos, korpás és pszoriázisos bőrűeket, a páciensek köre egyre bővül. A kibírhatatlan viszketegség a leggyakoribb jelzés, és azután jön a többi panasz: korpaképződés, pirosság, hólyagosodás, nedvezés, pörkképződés, berepedezés, gyulladás, felülfertőzés.

MIT TEGYÜNK?

A sikeres terápia feltétele a biológiai és ökológiai teljes körű orvosi kezelés. Figyelembe kell venni a természetes építőanyagokat, a káros anyagoktól mentes berendezési tárgyakat, az egészséges lakó-és természeti környezetet. Hangsúlyt kell fektetnünk a levegőszűrésre, amely a beteg légteréből kiküszöböli a káros anyagokat és a pollent.

Leghatékonyabb az összetett kezelési módszer.

  • A száraz bőr olajozása, kenése, jelszó: minél zsírosabb, annál jobb! A betegek bőre ugyanis kevesebb faggyút termel, s ez egyidejűleg zavarja a verejtékkiválasztást.
  • Olajos fürdőkkel is pótolhatjuk a bőr csökkent zsiradéktartalmát: langyos vizes zuhany után készítsünk fürdőt. A kellemesen meleg - de nem forró! - vízhez öntsünk 1/2-1 liter tejet és 2 evőkanál mandula-, jojoba- vagy ligetszépeolajat; esetleg keverhetjük is őket. 15-20 perc fürdőzés után töröljük szárazra a bőrünket. Ha szükséges, még természetes krémmel, testápolóval is bekenhetjük.
AJÁNLATOS A KÖZBÜLSŐ KEZELÉS
  • A hirtelen fellépő, heveny szakaszban, ha más már nem segít és a panasz túl intenzív, az orvos szteroidos krémet ír fel. Ha nagyon muszáj, a hét 5 napján legfeljebb napi 1-szer kenjük csak be kortizonos kenőccsel a bőrt, és szükség szerint egészítsük ki zsíros, hatóanyag nélküli krémmel.
  • A hét további két napján csak a zsíros alapkrémet használjuk, ami megakadályozza, hogy hozzászokjunk a kortizonhoz, melynek hatása amúgy is egyre kevésbé érvényesülne. Szteroidos krémet sokáig vagy rendszeresen használni tilos!

A szteroidok tartós alkalmazása ugyanis csak elnyomja a tüneteket, s a baj így a felszínről a mélybe fordul. Ez azt jelenti, hogy az ekcéma vagy neurodermitisz szteroidos tünetmentesítése után allergiás asztma alakulhat ki. Nagyon gyakori a két probléma paralell, vagy alternáló (váltakozó) megjelenése. Az utóbbi esetben a bőrtünetek elmúltával vagy javulásakor kialakul vagy rosszabbodik a felső légúti allergia vagy asztma. Amikor pedig ezek enyhülnek, sokszor évekkel azelőtti ekcémás bőrtünetek lobbanhatnak fel újra. Hasonlót tapasztalhat az is, akinél sikerült a megfelelő homeopátiás szert kiválasztani. A Hering-szabály szerint ilyenkor a gyógyulás időben visszafelé halad; tehát előbb az allergia szűnik meg, s átmenetileg romlik a bőr állapota, majd az is meggyógyul. Az ilyen típusú gyógyulási folyamat sokkal tartósabb és eredményesebb, mint a tünetek gyors elfedése szteroidokkal vagy más szerekkel.

A homeopátiás szer kiválasztását azonban mindkét problémánál feltétlen tapasztalt szakemberre bízzuk, hiszen ehhez már nagyobb szaktudásra van szükség!

  • A viszketegséget antihisztamin hatóanyagú krémekkel csökkentsük, de erre jó a borágómag kivonatú krém is.
  • Fontos kiegészítők még a pszichére ható tevékenységek, például az autogén tréning, relaxáció, kineziológia is.
  • Ultraviola sugárzás hatására sokat javulnak a tünetek. Nyáron délelőtt és délután napozzunk 1-2 órát, ősszel és télen heti 1-2-szer menjünk szoláriumba.
ÁPOLÁSI JAVASLATOK
  • teljes értékű biokoszt (élelmiszerallergiásoknak személyre szóló étkezési terv összeállítása, orvosok, táplálkozási szakemberek, diétásnővérek, szakácsok együttműködésével)
  • rendszeres önképzés a táplálkozás, az élelmiszerek, az egészséges lakókörnyezet, a biológiai építészet, a káros anyagok, stressz, pszichológia területén.
  • gyógyfürdők: a kénes, tengeri sós fürdők jó hámregenerálók, gyulladáscsökkentők.
  • nyirokdrenázs: kitűnő gyulladáscsökkentő, immunrendszer-aktiváló.
  • masszázs: segít a bőr és a mélyebb szövetek salaktalanításában.
  • elektroterápia: az iontoforézis elősegíti a hatóanyagok bőrbe jutását, fokozza azok hatását.
  • fényterápia: gyulladáscsökkentő.
  • hőterápia: a szauna kiváló salaktalanító, immunerősítő.
  • a stressz, konfliktus, feszült helyzetek célzott leépítésére javasolt az autogén tréning, a bio-Feedback és a pszichoterápia pszichológus segítségével. A teljes körű orvosi ellátáshoz természetesen hozzá tartozik az átfogó bőrgyógyászati kezelés a tünetek enyhítése, az egészség stabilizálása. Hasonlóan kezelhető az élelmiszerallergia, a kémiai anyagokra való túlérzékenység, és számos más allergiás és álallergiás reakció is. Gyakran fontos, hogy a laboratóriumban megvizsgálják a pácienseket és kiderítsék, nincs-e vitamin-, ásványianyag- és nyomelemhiányuk. Előfordul, hogy számos káros anyag mutatható ki a vérből és a szövetekből, például nehézfémek, műtrágyák, oldószerek. Amennyiben szükséges, bővítsük ki a vizsgálatot és teszteljük le a beteget élelmiszerekre, adalékanyagokra, színezékekre, konzerválóanyagokra, pollenre, gombákra, házi poratkára és kémiai anyagokra való túlérzékenységre is.
MI AZ A LATEXALLERGIA?

Az operációs kesztyű, a katéter latexet tartalmaz. Közvetlen bőrkontaktus esetén veszélybe sodorhatja az érintettet. Egy rutinbeavatkozás közben egy négyéves kisfiúnak majdnem összeomlott a keringése. Kiderült, a latex okozta a bajt.

LATEXALLERGIÁSOK, FIGYELEM!

Azonnali allergiás reakciót válthatnak ki az első érintkezéskor:

  • a rugalmas pólyák
  • a háztartási gumikesztyűk
  • a farsangi maszkok

A legrövidebb idő alatt csalánkiütéshez, pörsenések, hólyagocskák képződéséhez vezethet használatuk. Komolyabb esetekben az egész szervezet reagál a gyulladást okozó anyagra, beleértve az érrendszert is, amikor kitágulnak az erek és a keringés összeomlik. Különösen magas a latexallergia előfordulási gyakorisága azoknál a személyeknél, akiket gyermekkorukban többször operáltak. Például a nyitott gerinccel születettek, akiket már a szülés után gyakran műteni kellett, 50-60 százalékban túlérzékenyek erre az anyagra.

Amennyiben a latexallergia már szinte állandósult bőrpírban, viszketegségben és hólyagképződésben mutatkozik meg, szigorú intézkedés, néha még munkahelyváltoztatás is szükséges. Egyre gyakoribb az allergia illatanyagokra, mint például a perubalzsamra, vagy konzerválószerekre (formalin) is.

A HIPOSZENZIBILIZÁLÁS NEM VESZÉLYTELEN!

Mit tehetünk?

  • következetesen kerüljük az allergént,
  • a szervezetet lassan hozzászoktatjuk az allergénhez (hiposzenzibilizálás), amikor azt lassan emelkedő dózisban fecskendezzük be. Ez a módszer a méh- és darázscsípések ellen 90-95 százalékban sikeres, és a pollenallergiásoknál is 10 esetből 9-nél hatékony. Ám ritkán sokkreakció lehet a következmény, mely a keringés összeomlásához vezethet. A módszer új változata - bár még a jövő zenéje -, hogy nem a teljes allergént, hanem annak csak egy részét vagy termeléséért felelős gént adják az injekcióban, így a szervezet az allergént saját sejtjeiben termeli, s nem tekinti idegen testnek.

Egyelőre azonban maradnak a viszketegséget csökkentő antihisztamin-krémek, amelyek blokkolják a bőrben allergén hatására felszabaduló gyulladáskeltő hisztamin felszabadulását.

FARMERGOMB, FARMERCIPZÁR

Ki gondolná, hogy a divat "veszélyes" lehet. Fém- és nikkelallergiát kaphatunk a gyakran hordott jeans-tól! A nők 25 százaléka, a férfiak 10-12 százaléka szenved a divatos viselettől. A nikkel ezenkívül egyike a leggyakoribb, divatékszerekben és használati tárgyakban alkalmazott fémnek. A fülbevaló viselete lányoknál (újabban kisfiúknál is divatos az egy karika) már kiskorban lerakja a nikkelallergia alapját. Az érintett bőrfelület viszket, pirosodik és hólyagosodhat. Továbbá a verejték hatására a bizsuból nikkelionok oldódnak ki, melyeket a bőr felvesz. A tulajdonképpeni gyulladásos reakciót speciális, a védelemért felelős fehérvérsejtek váltják ki azzal, hogy "emlékeznek" az allergénre.

EXTRA TIPP

Kerüljük az izzadást és nikkeltartalmú ékszerek, csatok kapcsolatát a bőrrel! Ma már kaphatók króm- és nikkelmentes csatok, ékszerek, óraszíjak is, és nem kell feltétlen drága nemesfémeket választanunk helyettük.

JÓ TUDNI!

A kezelési terv tartalmazhatja a következőket:

  • a hiányállapotok kiegyensúlyozását: vitamin, ásványi anyag kúraszerű használatát,
  • a káros anyagok kiküszöbölését kémiai túlterheltség esetén - például böjtkúrákkal, diétákkal,
  • allergiás, álallergiás reakciók semlegesítését: antihisztaminokkal, kalciummal,
  • béltisztítást: gyógynövényekkel, kolon-hidroterápiával, böjttel,
  • a bélflóra rendezését: a gyökeres terápiát sokszor csak a bélflóra rendezésével lehet megoldani, mert ezzel áll helyre a bélnyálkahártya normális védelmi funkciója és az immunrendszer teljes védelmi ereje,
  • a gombás betegségek orvoslását: diétával, gombaölőkkel, immunerősítőkkel,
  • az immunrendszer erősítését: gyógynövényekkel, sajátvér-kezeléssel,
  • a pszichoterápiát,
  • a biológiai teljesértékű táplálkozás gyakorlatát,
  • önképzést a reforméletmód témakörében.
VESZÉLY SZINTE MINDENÜTT LESELKEDIK

A latexallergia rohamos növekedésének következményeként fokozott érzékenység alakul ki a kaucsukkal szemben is. Az érintett személyeknél ez a bőrtünet szinte előre beprogramozódik, amikor a következő tárgyakkal érintkeznek:

  • autóajtó, ablaktömítés,
  • melltartó, tornacipő,
  • gumiszalag, tornaszőnyeg,
  • kondom,
  • gumimatrac,
  • radírgumi.



A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
Atopiás dermatitis, Dermatitis atopica, Bőrbetegségek, Bőrbetegség, Bőr betegség, Bőr megbetegedés, bőr, viszketés, neurodermitisz

2002-07-25 12:22:21

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop