Hirdetés

Nincs többé kopasz ember (?!)

Egy eredetileg a csontritkulás kezelésére kifejlesztett gyógyszerrel sikerült növekedésre késztetniük páciensektől vett hajtüszőket laboratóriumi körülmények között a Manchester-i Egyetem kutatóinak, akik cikküket a PLOS Biology című folyóiratban publikálták.

kopaszság, hajhullás |

InforMed Hírek14   InforMed | Kovács, J.


A kopaszodás kezelésére jelenleg két gyógyszer áll rendelkezésre: a minoxidil (férfiak és nők számára egyaránt), valamint a finaszterid (kizárólag férfiak számára). Mindkét szer mellékhatásokkal jár és nem is mindig elég hatékony, ezért a páciensek gyakran inkább a hajbeültetés mellett döntenek.

A szakemberek szerint a szer egyik összetevője arra a fehérjére hat, amely megfékezi a hajnövekedést, és ezáltal szerepet játszik a kopaszodásban. A kutatók laboratóriumi körülmények között végeztek teszteket több mint negyven olyan férfi pácienstől származó hajtüszőmintákon, akik hajbeültetésen estek át.

A Brit Bőrgyógyászok Egyesületének szóvivője "rendkívül érdekesnek" nevezte a tanulmányt. Mint fogalmazott: "a hajhullás gyakori rendellenesség, amely jelentősen károsíthatja a lelki egészséget, egyebek között az önbecsülés és az önbizalom rombolásával".

Klinikai vizsgálatokra lesz szükség annak megállapításához, hogy a kezelés hatékonyan és biztonságosan alkalmazható-e embereknél.

kopaszság, hajhullás

2018-05-10 23:55:22

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop