Hirdetés

Támad a tavasz, Ön felkészült?

Süt a nap, melegszik az idő, irány a természet! Azonban vigyáznunk kell, nehogy a kezdeti lelkesedés csípésnyomokba, viszketésbe, rosszabb esetben súlyosabb allergiás tünetekbe, majd indokolatlan természetundorba csapjon át.

tavasz, allergia, csípések, kullancs |

InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.


Egy kis körültekintés, némi előrelátás és a megfelelő óvintézkedések mellett nyugodtan élvezhetjük az előttünk álló napokat.

A tavasz öröm a hosszú téli hónapok után, de sokak számára nehéz időszak is lehet. A pollenallergia, a csípések, a nehezen eltávolítható kullancsok – mind-mind kellő tájékozottságot és odafigyelést igényelnek a kellemetlen pillanatok és az életveszélyes helyzetek elkerülése érdekében.

Szállnak a pollenek...

Tavasszal leginkább a nyírfa, a kőris, a fűz, a platán és a pázsitfűfélék pollenjei keseríthetik életünket.

Ha hosszabb időt töltünk a szabadban, utána mossunk hajat, hiszen ha minket nem is feltétlenül érint, szeretteinknek temérdek kártékony és kéretlen pollent vihetünk haza. Ha allergiásak vagyunk a pollenre, a gyógyszerek mellett az étkezéseknél is segíthetünk magunkon: a hagyma, a csalán, a papsajt és a chili paprika kivonata jó hatással lehet az allergiára.

Emellett egyes krémek, mint a vazelin vagy a speciális orrcseppek blokkolhatják az orrjáratokba kerülő pollenek továbbjutását. A hagyományos allergiás reakciók mellett, mint a kellemetlen orrfolyás, viszketés, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy gyakran sokkal komolyabbra is fordulhat a dolog, mint gondolnánk. A folyamatos orrfolyás például zavarhat az alvásban, így nem tudjuk kipihenni magunkat, ezért nem árt, ha inkább megelőzünk és orvossal konzultálunk.

Méhek, pókok, kullancsok – Indul a szezon!

Előkerülnek a pókok, a kullancsok és az egyébként hasznos méhek is. A méhcsípésre allergiásoknak nagy bajt jelenthetnek, ugyanis az anafilaxiás sokk kockázata miatt, az immunrendszer túlzott reakcióval válaszol. A vérnyomás leesik, légzési és keringési problémák lépnek fel, és néhány percen belül akár szervkárosodás vagy halál is lehet az eset vége.
Egy másik súlyos allergiás tünet méhcsípés esetén a gégeödéma: a gége megduzzad, elzárja a levegő útját, és akár fulladáshoz is vezethet. Mit tehetünk, ha a baj már megtörtént? A legfontosabb a lélekjelenlét és a mentők hívása, a második pedig a kalcium.

Amíg a szakszerű segítség megérkezik, addig a kalciumampulla lehet a megoldás, ha nincs otthon, akkor pezsgőtabletta formájában kell a szükséges mennyiséget szervezetünkbe juttatni a sokkos reakció megfékezésére.

Gyakoribb veszély, hiszen mindenkit érinthet, a kullancscsípés. A kullancsok nem allergizálnak, csípésük csupán enyhe bőrreakciót vált ki, és az elvakarás, elfertőződés sem igazán jellemző, azonban rengeteg betegséget hordoznak magukban.
Fontos tudni, hogy a régi népi bölcselet, miszerint a legcélravezetőbb az állat megfullasztása némi krémmel vagy olajjal, ma már nem tartozik a legtámogatottabb módszerek közé, azért, mert ezzel is csupán a fertőzésveszélyt növeljük.
Amit viszont tehetünk, hogy minél előbb csipeszt ragadunk és ügyelünk arra, hogy az állatot lehetőleg a fejénél megragadva egy mozdulattal rántsuk ki. Orvoshoz menni nem szükségszerű, hiszen szakértelem nem, csak elszántság és határozottság szükséges a művelet végrehajtásához.

Fontos azonban, hogy a kullancs kiszedése során tilos csavargatni vagy a testi résznél megfogni, szétroncsolni vagy durván rángatni. Ilyen esetekben ugyanis visszaöklendezheti az esetlegesen fertőzött béltartalmát, vagy az állat sérülésével a külvilágba és a sebbe kerülhetnek a veszélyes kórokozók! Ha úgy érezzük, hogy inkább nem próbálkoznánk vele, vagy a kullancs egy része testünkben maradt, minél hamarabb forduljunk szakemberhez.

Ha kirándulni indulunk, megfelelően öltözzünk fel, ne hagyjunk túl sok támadási felületet magunkon, használjunk kullancsriasztót, és figyeljük a tájékoztatókat, amelyek felhívják figyelmünket a fokozottan veszélyes helyekre és időszakokra.

Hazánkban, bár nem élnek igazán veszélyes pókok, azért néhány szót mégis érdemes ejteni róluk is. Szervezetünk reakciója eltérő lehet attól függően, hogy milyen pók csíp meg minket. Az enyhe viszketéstől egészen az elkékülő gennyes duzzanatig sok mindennel szembesülhetünk.

A kalcium itt is hasznos lehet, illetve a hideg vizes pakolás. Ha mindez kevésnek bizonyul, mert mérettől függetlenül a csípés helye megkeményedik, elkékül vagy gennyessé válik, akkor irány az orvos! Ne nyomkodjuk, piszkáljuk, kaparjuk a csípés helyét, ne próbáljuk eltávolítani a duzzanatban lévő váladékot.

Kapcsolódó rovatok:
Lyme-kór
Bőrbetegségek
Csípések, marások
Allergia


tavasz, allergia, csípések, kullancs

2019-02-13 17:16:41

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop