ÚJ

A vészes vérszegénységről

Közismert kórkép a vészes vérszegénység, mely nevét súlyos tüneteiről és nehezen befolyásolható természetéről kapta.


Génterápiá sarlósejtes vérszegénységben

Először sikerült eredményesen kezelni génterápiával egy sarlósejtes anémiában szenvedő beteget, melyről a New England Journal of Medicine című folyóiratban számoltak be a kutatók.


A vérszegénység és annak leggyakoribb típusai

Vérszegénység az az állapot, amikor a perifériás vérben a keringő vörösvérsejt- és ezzel kapcsolatos hemoglobinszint csökkent. Egyetlen adattal a vérszegénység nem jellemezhető, példaképpen említhető, hogy egészséges terheseken a terhesség harmadik harmadában a vér, pontosabban a plazmatérfogat körülbelül 1 literrel növekszik, emiatt a keringő vörösvérsejtszám és a hemoglobinszint csökken.


Génterápiás siker

Biztató eredményeket értek el három, a vörösvértestek veleszületett rendellenességeiben szenvedő betegnél egy amerikai biotechnológiai cég új génterápiás módszerével. Az eljárásról az Európai Hematológiai Szövetség bécsi kongresszusán számoltak be a fejlesztők.


Sikeresen gyógyították egereknél a sarlósejtes vérszegénységet

Amerikai kutatók új módszert dolgoztak ki, amellyel sikerült sarlósejtes betegségben szenvedő egereknél elérniük, hogy egészséges vérsejtjeik termelődjenek - olvasható a Science című tudományos folyóirat legfrissebb számában.


Mini-transzplantációval gyógyítható a sarlósejtes betegség

Egy finom és óvatos transzplantációs módszer is eredményes lehet azoknál a felnőtteknél, akik súlyos sarlósejtes vérszegénységben szenvednek - ehhez csak annyi kell, hogy találjanak egy megfelelő donort.


Beteges sápadtság

Vérszegénységnek – anaemiának – általában azokat a vérrel kapcsolatos betegségeket nevezzük, amelyek a vörösvértesteket vagy a bennük található oxigénszállító hemoglobint befolyásolják.


Természetes arcpír

Gondolta volna, hogy a Föld lakosságának hozzávetőleg egyharmada szenved vérszegénységben, túlnyomó többségük vashiány miatt? A vashiány a leggyakoribb táplálkozási hiánybetegségek közé tartozik. Leginkább a gyerekek, fogamzóképes korú nők, várandós és szoptató anyák, valamint az idősek körében fordul elő.


Vészes (B12 vitamin-hiányos) vérszegénység

A B12-vitamint mikroorganizmusok állítják elő, növényi tápanyagok, gyümölcsök, zöldségfélék nem tartalmazzák, az emberi szervezet nem képes előállítani. Kész formában veszi fel, állati eredetű táplálékokban, májban, halban, tejtermékekben fordul elő. Növényi eredetű táplálékok csak bakteriális szennyeződés formájában tartalmaznak kis mennyiségű B12-vitamint.


Vérszegénység (vitaminhiány)

A vason kívül a csontvelőnek B12-vitaminra és fólsavra is szüksége van a vörösvértestek termeléséhez. Ha valamelyik is hiányzik, ún. megaloblasztos anémia alakul ki.


1 | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop