Hirdetés

Beteges sápadtság

Vérszegénységnek – anaemiának – általában azokat a vérrel kapcsolatos betegségeket nevezzük, amelyek a vörösvértesteket vagy a bennük található oxigénszállító hemoglobint befolyásolják.

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(2):56-57   Celsus Kft.

A vérszegénységben szenvedőknél vagy a keringésben részt vevő vörösvértestek száma csökkent le, vagy a hemoglobin mennyisége, minősége nem megfelelő.

Tulajdonképpen számos dolog okozhat vérszegénységet, így például: jelentős vérveszteség, genetikai rendellenesség, komolybetegség, felszívódási zavar, gyomor-bélbetegség, hiányos táplálkozás, rendszeres kávézás, nikotin- és alkoholfüggőség...

JÓ TANÁCS: aki a vérszegénység tüneteit észleli, és nem ismeri annak okát, okvetlenül kérjen orvostól segítséget!

Érdekesség, hogy az atlétáknál vérvételkor alkalmanként vérszegénységet diagnosztizálnak, de ez az esetek túlnyomó többségében normális jelenség. Szervezetük így alkalmazkodik a megterhelő testmozgással járó stresszhez. Ilyen esetben nincs szükség orvosi kezelésre, igaz, szükség lehet további vizsgálatokra.

A vérszegénység tünetei

A vérszegénység legjellemzőbb tünetei:

  • fáradékonyság
  • letargia, lehangoltság
  • gyengeség, szédülés
  • koncentrálóképesség hiánya, feledékenység
  • gyakori megfázás.

Vashiányos anaemiakor gyakran előfordula meghökkentő „kívánósság". Ilyenkor az érintett nagyon szokatlan dolgokat kíván megkóstolni, például jeget, agyagot, kartonpapírt, festéket vagy keményítőt.

JÓ TUDNI: előrehaladott vérszegénység esetén jellemző a szórakozottság, a fejfájás,a fülcsengés – tinnitus –, az ingerlékenység, a sápadtság, a gyors kifulladás, illetve a lábak kellemetlen, irányíthatatlan mozgása.

Gyógymódok – kezelések

A vérszegénység recept nélkül kapható gyógyszerei a vas , a B 12 -vitamin és a folsav. Ám a célzott kezeléshez pontos diagnózis szükséges!

A receptre kapható készítmények injekció formájában tartalmazzák a vasat, a B 12 -vitamint és a folsavat, ugyanakkor ez utóbbiból szájon át szedhető, magas dózisú szer is kapható. Legjobbak a kombinált szerek, hiszen az egyes ásványok és vitaminok stimulálják egymás felszívódását, beépülését és hasznosulását.

Nagyon súlyos vérszegénység esetében szükség lehet vérátömlesztésre is.

Fehérjehiányos vérszegénység

A súlyos fehérjehiány is vérszegénységet okozhat, mert a hemoglobin és a vörösvértestek képzéséhez elegendő mennyiségre van szükség belőle. A proteinhiány egyébként nem jellemző a fejlett országokban élő, egészséges emberekre.

A thalassemia öröklött eredetű típusa a vérszegénységnek (a hemoglobinlánc struktúrája hibás), és leggyakrabban a mediterrán területekről származó embereknél fordul elő. A súlyos thalassemiában szenvedő gyerekek visszamaradhatnak a fejlődésben, nemritkán az elégtelen táplálkozás miatt. Ez a probléma elsősorban a fejlődő országokban élő gyerekeket veszélyezteti.

Sokarcú vérszegénység

A vérszegénység leggyakoribb okai között szerepel a vas-, a B 12 -vitamin- és a folsav- hiány. Vannak az anaemiának olyan típusai is, bár ezek ritkábban fordulnak elő, amelyeket más vitaminok és ásványi anyagok hiánya idéz elő, például az A-, B 2 -, B 6 - vagy C-vitaminé, esetleg a rézé. Ezek az anae-miatípusok eltérő mechanizmusokkal alakulnak ki. A ritkán előforduló, genetikai rendellenességből kialakuló anaemia is orvosolható bizonyos szintig olyan kiegészítők szedésével, mint például a B 1 -vitamin.

A hemolitikus anaemia elnevezés olyan betegségcsoportot jelöl, amelyben a vörösvértestek túl törékennyé válnak, és élettartamuk is lerövidül. Az E-vitamin-hiány viszonylag ritka jelenség, de ez is okozhat hemolitikus anaemiát, mert az E-vitamin védi a vörösvértestek membránját az oxidációs károsodástól. Az E-vitamin-hiányból eredő anaemia általában csak a koraszülött csecsemőket és a cisztikus fibrózisban szenvedő gyerekeket veszélyezteti. Az előzetes vizsgálatok szerint a nagy adagban szedett E-vitamin javít azokon a hemolitikus anaemiákon, amelyeket a genetikai rendellenesség folytán lecsökkent glükóz-6-foszfát dehydrogenase enzim hiánya vagy a vese-dialízis okoz.

Azoknak a betegeknek a vérében túlzottan megnövekedhet a vas szintje, akik súlyos thalassemiájuk miatt rendszeres vérátömlesztésen esnek át. Ez egy idő után megzavarja a szabad gyökök aktivitását, és csökkenti az antioxidánsok mennyiségét a szervezetben. A betegség enyhébb fokozataiban is előfordul, hogy túl sok vas halmozódik fel a vérben. A vas szedése ezért ellenjavallt a thalassemiában szenvedő betegeknél, hacsak nem diagnosztizálnak náluk vashiányt. Ezzel kapcsolatban lényeges, hogy az előzetes kísérletek azt bizonyították, a szájon át szedhető E-vitamin megóvja a vörösvértestek szabad gyökeit a károsodástól. A vérátömlesztések gyakoriságát viszont kizárólag E-vitamin-injekciókkal sikerült csökkenteni.

A laboratóriumi kísérletek szerint az L-carnitine, egyik formája megvédi a thalassemiás betegek vörösvértesteit a szabadgyök-károsodástól. Az előzetes vizsgálatok során azoknak a súlyos beta-thalassemiában szenvedő gyerekeknek, akik naponta L-carnitint szedtek, sokkal ritkábban volt szükségük vérátömlesztésre. Egyes vizsgálatok azt is kiderítették, hogy a thalassemiánál gyakori a folsav-,a B 12 -vitamin- és a cinkhiány. A kutatók jelentős változást vettek észre azoknál a gyerekeknél, akik cinkhiányos thalassemiájuk miatt – koruktól függően – 22,5–90 mg cinket kaptak naponta. Ugyanakkor ennél a betegségnél sokszor észlelnek magnéziumhiányt is.

A „sideroblasticus anaemia" a vérszegénységnek egy olyan típusa, amely a vastartalmú, éretlen vörösvértestek felépülését zavarja meg. Ennek a betegségnek egyik oka lehet, hogy a genetikai adottságok miatt gátolt egy bizonyos enzim képződése, amelyhez B 6 -vitaminra is szükség van.A kiegészítőként szedett B 6 -vitamin részlegesen javíthat az állapoton, de egész életen át kell szedni.

A vérszegénységek többsége persze ezek-nél sokkal banálisabb, rendezésük is viszonylag gyors és egyszerűbb. Ám, ha 2-3 hónap alatt mégsem javul a vérkép, érdemes a felsorolt ritkább változatokra is gondolni. Ezek kivizsgálásához és kezeléséhez azonban speciális szaktudás szükséges.

Étrend-kiegészítők anaemia esetén

Bizonyos esetekben a vérszegénység kiválóan kezelhető az „alkalomhoz illő", megfelelő étrend-kiegészítőkkel:

Réz: a vas beépülését és a C-vitamin-felhasználást segíti

Vas: vérképző, immunerősítő, regeneráló

A-vitamin: nyálkahártya- és bőrvédő, látásjavító

B 1 vitamin: idegvédő, szénhidrátbontás-serkentő, véd a vírusok ellen

B 12 -vitamin: vérképző, idegvédő

B 2 -vitamin: bőrvédő, -regeneráló, szemvédő, anyagcsere-serkentő

B 6 -vitamin: segíti a felszívódást, ideg- és bőrvédő, antidepresszáns

C-vitamin: immunerősítő, hámvédő, érvédő, rákmegelőző

E-vitamin: sejtvédő, trombózis ellen véd, daganatmegelőző

Folsav: vérképző, fájdalomcsillapító, regeneráló

Magnézium: érvédő, antidepresszáns, idegerősítő

Cink: sejtvédő, immunerősítő, koleszterincsökkentő

Szelén: sejtvédő, immunerősítő

H. M.

2005-02-06 13:28:50

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop