Mini-transzplantációval gyógyítható a sarlósejtes betegség

Egy finom és óvatos transzplantációs módszer is eredményes lehet azoknál a felnőtteknél, akik súlyos sarlósejtes vérszegénységben szenvednek - ehhez csak annyi kell, hogy találjanak egy megfelelő donort.

vérszegénység, sarlósejtes anémia | InforMed Hírek8   InforMed | Seprődi, B.
A sarlósejtes betegség egy genetikai mutáció következménye, ami hibás, félhold alakú vörösvértestek képződéséhez vezet. Súlyos formában szövődményként akár stroke, erős fájdalom, vagy az életfontos szervek jelentős károsodása is kialakulhat.

Eddig körülbelül 200 gyermeknél sikerült visszafordítani a betegséget őssejt-transzplantáció segítségével.

A kezelés során el kell pusztítani a gyermek saját vérsejtképző rendszerét, ez általában sugárkezeléssel és kemoterápiával történik. Ezt követően lehetséges a transzplantált sejtek beültetése.

A kezelés túlságosan leterheli az alapbetegség miatt amúgy is legyengült szervezetű felnőtteket, ezért nem alkalmazható. Másik probléma, hogy felnőtteknél gyakrabban jelentkezik úgynevezett graft-versus-host reakció, amikor az átültetett sejtek immunválaszt indítanak a beteg összes sejtje ellen.

Úgy tűnik azonban, hogy néhány átültetést követően a páciensben maradnak olyan őssejtek, amelyek túlélik a radio- és kemoterápiát, és ezek tartósan fennmaradnak az átültetett sejtek mellett. Ha ezt szándékosan is elő tudnánk idézni, akkor kevésbé intenzív terápiával is gyógyítható lenne a betegség. A mostani kísérletek során ezért azzal próbálkoznak, hogy a sugárkezelés és a kemoterápia erősségének csökkentésével és immungátló kezeléssel megőrizzék az őssejtek egy részét és gátolják az immunreakció kialakulását.

Eddig tíz páciensnél végezték el a kezelést, és ebből kilencnél visszafordult az alapbetegség. Egy esetben sem alakult ki graft-versus-host reakció. Az eljárás viszonylagos egyszerűsége, az alacsony toxicitás és a nagy hatékonyság miatt bízhatunk abban, hogy elterjed és széles körben elérhetővé válik.

Azt egyelőre nem tudni, hogy van-e remény a fokozott fertőzésveszélyt jelentő immungátló kezelés elhagyására. Ha ez megoldható lesz, akkor az enyhébb vagy akár tünetmentes betegeknél is el lehetne végezni ezt a kezelést.

Sajnos egy hátránya van: csak akkor lehetséges a sejtátültetés, ha találnak olyan rokont, akitől lehet nyerni immunológiailag megfelelő őssejtet.

WebMD
| vérszegénység, sarlósejtes anémia
2010-01-07 12:46:01
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop