Vészes (B12 vitamin-hiányos) vérszegénység

A B12-vitamint mikroorganizmusok állítják elő, növényi tápanyagok, gyümölcsök, zöldségfélék nem tartalmazzák, az emberi szervezet nem képes előállítani. Kész formában veszi fel, állati eredetű táplálékokban, májban, halban, tejtermékekben fordul elő. Növényi eredetű táplálékok csak bakteriális szennyeződés formájában tartalmaznak kis mennyiségű B12-vitamint.

B12 hiány, vészes vérszegénység | Vérképzés, vérpótlás   SubRosa Kiadó | Szabó, J.; Pecze, K.
A B12-vitamin-hiányos állapot következtében kialakult vérszegénységet vészesvérszegénységnek is nevezik. Klinikailag hasonló a folsavhiány okozta vérszegénységis. Mindkét esetben kialakult anémia makrociter: azaz a vörösvérsejtek a faktorhiánymiatt nagyok, az átlagos vörösvérsejttérfogat növekedett, a normális 80-96femtoliterrel szemben 100 femtoliter feletti. Fontos a faktorhiány okánakmegállapítása, mert a pótlás mellett az alapbetegség kezelésére is rendszerint szükségvan.

Az étrend B12 tartalma

A normális étrend a napi B12-vitamin-szükségletet lényegesen meghaladómennyiséget tartalmaz: az átlagos napi étrend B12-vitamin tartalma 5-30mikrogramm, ezzel szemben a napi szükséglet 1-2 mikrogramm. A vitamint a főzéskevésbé befolyásolja. A szervezet B12-vitamin-raktára nagy, 2~-t évig is biztosítja aszükséges mennyiséget, ha nincs fokozott felhasználás. Általában ennyi idő kell, hogya szervezet vitaminraktára a napi 1-2 mikrogrammos felhasználás mellett kiürüljön,amennyiben az étrend nem tartalmaz B12-vitamint. Sajnos, egy kémiai anyag, anitrogén-oxid azonban képes hatástalanítani a szervezet B12-vitamin-készletét, sebben az esetben a vitaminraktár kiürül.

A vészes vérszegénység kialakulása

Felnőttkorban a gyomornyálkahártya eddig nem teljesen ismert, valószínűlegautoimmun megbetegedés miatt károsodik. Ilyen állapotokban rendszerint savhiányészlelhető, és a gyomor nem termeli azt a faktort (az ún. intrinsic- [intrinszik] faktort),mely a felszívódásához szükséges. A betegség gyakoribb kialakulása időnként egyescsaládokban megfigyelhető, és gyakran jár korai őszüléssel, de régóta megfigyelttény, hogy a betegségben gyomordaganat gyakrabban alakul ki. Ezért is fontos, hogya vészes vérszegénységben szenvedőknél évente vagy kétévente gyomordaganatszűrés(ún. gasztroszkópiás vizsgálat) történjen.

Klinikai tünetek

Klinikailag a vészes vérszegénységet a vérszegénységen kívül sajátos nyelvgyulladás,idegrendszeri tünetek, legkorábban perifériás idegek gyulladásának tüneteijellemzik. Elsőként érzészavarok jelentkeznek, mint hőmérsékletérzés vagy a tapintászavara.

Ha a betegség súlyosbodik, gerincvelői zavarok is megjelenhetnek: gyengeség,járászavar, jellemző a széles alapon való járás. Néhány évtizeddel ezelőtt sokszor arejtélyes idegbántalmak és az idősebb betegeknél az emlékezet-kiesések hívták fel afigyelmet a vészes vérszegénységre.

A betegség megállapítása

Ma már a vérben a B12-vitamin-szint egyszerűen meghatározható; a vészesvérszegénységben alacsony. Vizsgálható - s a gyakorlatban ez idáig inkább ez terjedtel - az izotóppal jelzett vitamin felszívódása, ebben az esetben a felszívódást nemközvetlen úton, hanem a vizelettel történő kiválasztása útján ellenőrizzük, ez az ún.Schilling-teszt. A vizsgálat alatt nagy dózisú, 1000 mikrogramm nem jelölt vitaminadása történik intramuszkuláris injekció formájában, nehogy a jelölt vitamin avérplazma fehérjéihez kötődjön. A vizsgálat a 24 órás vizelet izotóppal jelölt B12-vitamin kiürülését méri. Ha ez 5 % alatti, a beadott jelölt vitamin nem szívódik fel.

A B12-vitamin-hiány okát mihamarabb tisztázni kell. A legfontosabb okokat a 3.táblázat tünteti fel. Ha valamilyen okból tüneti a vitaminhiány, sokszor ugyanolyankezelés szükséges, mintha vészes vérszegénységről lenne szó.

A B12-vitamin-hiány okai
– Szigorú vegetarianizmus (elégtelen B12-vitamin-tartalmú ételfogyasztás)
– Rossz felszívódás
– Vékonybélbetegségek
– A vékonybél egy részének műtéti eltávolítása
– Vészes vérszegénység
– Teljes gyomoreltávolítás utáni állapot
– Súlyos gyomornyálkahártya-gyulladás
– B12-vitamin-felszívódás-gátlás
– Gyógyszerek
– Bélférgesség

A vészes vérszegénység kezelése

Ha a vérszegénység nagyon súlyos fokú, s oxigénhiányos tünetek vannak jelen,szükség lehet vörösvérsejt-transzfúzió adására is, bár a transzfúziót lehetőleg kerülnikell. Rendszerint elegendő a B12-vitamin adása.

Kezdetben nagy dózist kell adni, néhány alkalommal 1000 mikrogrammot, majdegy egész életen át havi 300 mikrogrammot intramuszkuláris injekció formájában.Már az első injekciók után a szubjektív állapot jobb; a közérzet és az étvágy javul,annak ellenére, hogy a vérszegénység mértéke sokkal lassabban csökken. Ha voltperifériás idegbántalom, érzészavar, azok is javulnak, majd megszűnnek, de agerincvelői bántalom - amely ritkán észlelhető - a bevezetett kezelésre sem javul.

Azoknak a betegeknek, akik teljes gyomor-eltávolításon vagy részleges vékonybéleltávolításonestek át, szintén B12-vitamint kell adni. A vitaminpótlás mennyisége ésmértéke azonos.

| B12 hiány, vészes vérszegénység
2007-11-06 14:17:51
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop